Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні почали діяти нові правила виклику та приїзду швидкої

  • 15.01.2021, 17:10
  • 733

З 1 січня в Україні набула чинності постанова Кабінету Міністрів щодо виїзду карети швидкої допомоги на виклик

Про це свідчить відповідна постанова Кабміну оприлюднена на сайті МОЗ.

Відтепер залежно від стану пацієнта звернення поділятимуться на чотири категорії: критичні, екстрені, неекстрені і непрофільні. Це визначатиме диспетчер оперативної служби Центру екстреної медичної допомоги. Саме від цього залежатиме час прибуття бригади на виклик.

Критичний стан — у пацієнта зупинка дихання, масивна кровотеча або інша ситуація, за якої є безпосередня загроза життю людини. У такому випадку медики повинні прибути протягом 10 хвилин.

Екстрений виклик — ситуація, коли несвоєчасне надання допомоги може призвести до критичного стану, різко погіршити стан здоров’я, підозра на інфаркт або інсульт. Бригада повинна приїхати протягом 20 хвилин.

Неекстрений стан — пацієнт не в критичному стані, але йому необхідний терміновий огляд лікаря. Це може бути підвищення артеріального тиску або підозра на пневмонію. На такі виклики лікарі будуть виїжджати, якщо без їх допомоги обійтися не можна. Але приїжджати до пацієнтів вони будуть тоді, коли зможуть.

Непрофільний вид допомоги — людина не потребує огляду лікаря, нема потреби термінової госпіталізації, але потрібна медична допомога. У таких ситуаціях диспетчери будуть радити звернутися до сімейного лікаря. В такому випадку диспетчер буде сам вирішувати чи потрібна допомога медика та час прибуття бригади.

Схожі новини