Передплата 2024 «Добра кухня»

Імунізація в Ізраїлі набирає обертів: вже завтра у країні почнуть щеплювати 50-річних

  • 13.01.2021, 14:55
  • 408

Відсьогодні стати у чергу можуть громадяни 55 років і старше, а від середи "пороговий" вік знизять до 50 років

Як сказано в повідомленні МОЗ, «члени лікарняних кас у віковій категорії 50+ повинні звернутися в свою лікарняну касу і записатися на вакцинацію».

Очевидно, це означає, що звичайним здоровим людям відповідного віку вже не потрібно чекати «милостей від влади» у вигляді запрошувальної «есемески», а треба самим дзвонити в лікарняну касу і записуватися на щеплення або вставати у чергу онлайн.

Нагадаємо, що хронічні хворі будь-якого віку наразі щеплені, а тим, що інфіковані коронавірусом або вже перехворіли на нього, щеплення не роблять, оскільки їх організм і так виробляє антитіла проти COVID-19.

Читайте також: Ізраїль — лідер із вакцинації у світі: як це вдалося

За даними Міністерства охорони здоров'я, під час першого етапу вакцинували 1 854 358 ізраїльтян — тобто трохи менше від третини всього населення.

Загалом перше щеплення починає діяти через 7−10 днів, підвищуючи ймовірність захисту організму від COVID-19 до 60%. Напередодні другого щеплення, тобто через два-три тижні, захисний ефект «Pfizer» зростає до 80−90%, а повністю, тобто на заявлені 95%, він встановлюється через тиждень після другого щеплення.

Поки незрозуміло, скільки часу тримаються в організмі антитіла, що виробляються під впливом вакцини.

МОЗ планує поки обмежити термін дії «картки вакцинованого» шістьма місяцями. Якщо стане ясно, що імунітет тримається довше, її термін дії теж збільшать.

Схожі новини