Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перемовини "нормандських" радників тривали понад шість годин: підсумки

  • 13.01.2021, 08:35
  • 614

Під час зустрічі політичних радників лідерів держав – учасниць "Нормандського формату" 12 січня порушували питання виконання домовленостей, досягнутих очільниками Німеччини, Франції, України та Росії на саміті в Парижі у грудні 2019 року

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента за підсумками засідання.

Консультації тривали понад шість годин.

«Зокрема, сторони торкнулися всіх питань порядку денного — від безпекових до гуманітарних. Дискусія мала непростий, але конструктивний характер. Усі сторони відзначили важливість дотримання режиму припинення вогню на Донбасі. Під час зустрічі українська сторона акцентувала на безпекових питаннях і на необхідності посилення безпекової складової домовленостей», — йдеться у повідомленні.

Усі сторони відзначили важливість дотримання режиму припинення вогню на Донбасі.

У зустрічі також брала участь спецпредставниця голови ОБСЄ в Тристоронній контактній групі з урегулювання російсько-українського конфлікту на Донбасі Хайді Грау.

Наразі оголошено перерву, продовження зустрічі на рівні політичних радників — у п’ятницю, 22 січня.

Зі свого боку заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив журналістам, що в рамках переговорів «нормандської четвірки» сьогодні знайти остаточного рішення не вдалося.

За словами Козака, Москва, Київ, Берлін і Париж обмінялися думками «з усіх принципових питань» стосовно реалізації Мінських угод.

«Знайти остаточні рішення не вдалося. Домовилися, що будуть підготовлені нові принципові підходи до формування дорожньої карти в Тристоронній контактній групі щодо всеосяжного врегулювання конфлікту», — сказав Козак.

Він також додав, що протягом двох найближчих тижнів радники глав чотирьох держав проведуть ще одну, ймовірно, віртуальну зустріч щодо Мінських угод.

Читайте також: Вільям Тейлор запропонував розширити «Нормандський формат» до «Нормандії+»

Володимир Зеленський ще в жовтні минулого року заявляв, що Мінські угоди ставлять його в складну ситуацію (зокрема, через порядок виконання пунктів «Мінська» — що спочатку мають відбутися вибори, а потім повернення кордону). «Я, як Ван Дам, перебуваю в конкретному шпагаті», — відзначав глава держави.

Президент України Володимир Зеленський у цьому ж інтерв’ю заявив, що може зателефонувати російському лідерові Володимиру Путіну, але зараз не робить цього, оскільки «немає предмета для розмови».

У листопаді спецпред голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі посол Хайді Грау заявила про відсутність прогресу щодо створення плану дій для врегулювання ситуації на Донбасі.

Раніше українська сторона підготувала «План спільних кроків» для Тристоронньої контактної групи (ТКГ). Він містить пропозицію про повне припинення збройного конфлікту та демілітаризацію окупованих територій Донбасу на початку 2021 року, аби провести там місцеві вибори 31 березня 2021 року. Представники російської делегації в Тристоронній контактній групі відкинули цей план і підтримали запропонований бойовиками.