Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Шалені гроші! У Боснії визначили вартість викраденої української ікони

  • 12.01.2021, 17:55
  • 786

300-річна ікона з Луганська, яку голова президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, оцінили у 12,5 млн. євро

Про це інформує BN TV.

Цінна українська ікона зберігалася в банківському сейфі Banke Srpske до його банкрутства. Потім її передали на зберігання банку UKIO, який має литовських власників. Радник Мілорада Додіка Радован Ковачевич уточнив, що перед врученням Лаврову «ікона належала одній родині з Баня-Луки».

Як вона потрапила до банку, поки що невідомо.

У виданні зазначають, що Мілорад Додік планував «повернути до Росії те, що їм належало, і таким чином ще більше зміцнити свої зв'язки з цією країною».

Акт вручення подарунків Лаврову в Сараєві відбувся поза усіма протоколами. Після того, як виявилося, що ікону привезли з Луганська, Лавров відправив її Боснії.

Наразі Додік пообіцяв, що поверне ікону родині, якій вона належала раніше. Журналісти повідомляють, що оточення політика розглядає можливість зробити копію, щоби спростувати інформацію про її цінність.

Своєю чергою українське посольство у БіГ заявило про необхідність повернути історичну пам’ятку до України.

Читайте також: Вдалося відстежити шлях української ікони з Донбасу до Балкан

Довідка. Мілорад Додік — президент Республіки Сербської (федеративної частини Боснії та Герцеговини) і член президії (колективного вищого органу виконавчої влади БіГ). Політик відомий своїми проросійськими поглядами.

Нагадаємо, що під час візиту Лаврова до Сараєва Додік подарував йому 300-річну українську ікону з Луганська. На її звороті є печатка Українського Народного комітету культури 1920 року. Невідомо, як ця ікона потрапила до Боснії.