Передплата 2024 «Добра кухня»

Зеленський та Санду домовилися про утворення Президентської Ради

  • 12.01.2021, 14:38
  • 593

Президент України Володимир Зеленський і президентка Молдови Майя Санду виступили зі спільною заявою щодо відновлення діалогу між країнами, стратегічного двостороннього співробітництва та утворення Президентської Ради як механізму координації актуальних завдань співпраці

Про це повідомляє пресслужба ОПУ.

12 січня за результатами зустрічі Володимир Зеленський і Майя Санду виступили зі спільною заявою.

Президенти ухвалили рішення відновити діалог між Молдовою та Україною на високому рівні, створити необхідні передумови для стратегічного двостороннього співробітництва в інтересах держав та народів.

Так, у спільній заяві вони підкреслили необхідність:

  • посилення міжнародного співробітництва з метою мінімізації негативних наслідків пандемії;
  • взаємної підтримки суверенітету та територіальної цілісності України та Республіки Молдова в межах міжнародно визнаних кордонів;
  • зміцнення взаємодії з країнами-партнерами в Південно-Східній Європі та на Чорному морі. А також підтвердили свою зацікавленість стати частиною ініціативи «Тримор'я»;
  • підтвердження інтересу до поглиблення регіональної співпраці з метою реалізації стратегічних цілей держав щодо повноправного членства в Європейському Союзі, зокрема шляхом імплементації Угод про асоціацію з ЄС;
  • продовження спільної координації заради зміцнення стратегічного значення ініціативи «Східне партнерство», заснованої на принципі диференціації та врахування європейських амбіцій країн-партнерів, особливо в контексті підготовки до Саміту Східного партнерства 2021 року.

Читайте також: Скромність прикрашає: Мая Санду приїхала до Києва на авто

«Ми вважаємо необхідним подальший розвиток формату співпраці „ЄС + 3 асоційовані партнери“ і закликаємо ЄС поглибити діалог щодо ПВЗВТ та поширити його на інші аспекти співробітництва та поступової галузевої інтеграції, передусім у сферах юстиції, цифрової економіки, енергетики, транспорту та навколишнього середовища», — йдеться в повідомленні.

Окрім того, Зеленський та Санду підтвердили свій намір надати новий імпульс роботі Спільної міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва та інших двосторонніх механізмів співпраці.

Так, очільники держав домовились започаткувати нові інфраструктурні проєкти, полегшити транзит та транспортування, розвивати туризм та інші сфери, що становлять взаємний інтерес. А також забезпечити ефективний захист навколишнього середовища.

Як наголошується, президенти домовились про подальшу співпрацю в енергетичному секторі з метою посилення енергетичної безпеки в регіоні.

Очільники держав також домовилися розвивати контакти між людьми, нові ініціативи в освіті, науці, охороні здоров’я, спорті та забезпечувати освітні і культурні права етнічних меншин без дискримінації.

Зеленський та Санду також вирішили утворити Президентську Раду як новий постійно діючий формат діалогу високого рівня та механізм координації і моніторингу реалізації актуальних завдань співпраці.

Схожі новини