Передплата 2024 «Добра кухня»

Ціну на газ для "вразливих" споживачів хочуть знизити

  • 12.01.2021, 10:35
  • 958

Міністерство енергетики запропонувало з 1 лютого обмежити та на рік зафіксувати ціну на газ для "вразливих" споживачів на рівні "хаб мінус" із додаванням визначеної граничної націнки постачальників

Про це у фейсбуці написав т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко.

«Міністерство енергетики запропонувало розглянути варіант обмеження ціни на газ для «вразливих» споживачів з 1 лютого — на рівні «хаб мінус» з додаванням визначеної граничної націнки постачальників, причому ціна буде зафіксована на рік.

За нашими розрахунками мова йде про ціну 5 356 грн., тобто на 44% менше ніж середньозважена ціна у січні. Для розуміння, якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна у лютому збільшиться ще приблизно на 15%", — прогнозує Вітренко.

Читайте також: Важка зима: українців попередили про зростання цін на газ у лютому

За словами т.в.о. міністра, це можливо у разі реалізації рішення, яке було напрацьоване Міністерством енергетики: формування тарифів на газ за формулою «ціна на європейських хабах „мінус“ транспортування газу». У рамках цього підходу пропонується також тимчасово обмежити маржу для газопостачальників.

Вітренко відзначив, що якби такий принцип — «хаб мінус» — був застосований вже сьогодні, то у січні ціна газу для населення становила б 5 900 грн.

Натомість регіональні газопостачальні компанії (газзбути) у січні пропонують за тисячу кубометрів від 6 990 до 10 800 грн. (середньозважена ціна — 9618 грн.). У газопостачальної компанії державного «Нафтогазу» ціна становить 7220 грн.

Схожі новини