Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Справа Шеремета: про план вбивства Україну попереджали ще у 2012 році - білоруський ексспецпризначенець

  • 10.01.2021, 15:50
  • 717

Колишній спецпризначенець Ігор Макар, який оприлюднив плівки щодо планування вбивства Павла Шеремета КДБ Білорусі, заявив, що про ці наміри українські спецслужби знали ще у 2012 році, а тоді при владі ще перебував президент-утікач Віктор Янукович

Ігор Макар передав американським дипломатам весь запис, який у нього був, і всю інформацію з прізвищами. Минулого тижня цей запис оприлюднили на широкий загал. Про те, що Київ знав про загрозу для життя Шеремета, Макар розповів у інтерв’ю «Новой газете», передає 24 канал.

На записі тодішній голова КДБ Білорусі Вадим Зайцев і двоє співробітників спецпідрозділу КДБ «Альфа» планували вбивства мінімум 4 громадян Білорусі, які перебували за кордоном, в тому числі — Павла Шеремета.

На питання журналіста, чому українські спецслужби не відреагували на дані про підготовку вбивства Шеремета, Макар відповісти не зміг. Водночас колишній білоруський спецпризначенець запевнив, що ще у 2012 році інформація була передана Україні, Росії та навіть білоруському МЗС.

«У 2012 році Павло ще тільки збирався переїжджати в Україну. Але я знаю, що інформація була передана і в Російську Федерацію, і в Україну, і навіть в білоруське МЗС. До речі, тоді Вадим Зайцев і був знятий з посади голови КДБ», — уточнив Макар.

За словами ексспецпризначенця, Шеремету загрожувала небезпека, оскільки він активно розслідував вибух у мінському метро в 2011 році, і був «подразником для диктаторського режиму Білорусі».

Макар також розповів, що отримав запис від своїх анонімних джерел у КДБ Білорусі ще у 2012 році.

Схожі новини