Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Епідемія в Україні: американських вакцин немає, а російські - не потрібні

  • 10.01.2021, 13:50
  • 536

Україна, затиснута в лещата між Заходом і Сходом в європейській політиці, виявилася в центрі геополітичної конкуренції вакцин від коронавірусу

Про це із посиланням на New York Times пишуть Деталі.

Перші поставки Pfizer зірвалися через введену Трампом заборону на експорт препаратів. До заборони Трампа, Україна вела переговори з компаніями Pfizer, Moderna і Johnson & Johnson, і переговори тривають донині. Але терміни переносяться, і вже очевидно, що їхні вакцини не вдасться отримати, можливо, до кінця 2021 року.

Цю ситуацію відразу стали використовувати російські пропагандисти та заявили, що Україні не стали допомагати її західні союзники. Росія запропонувала натомість російську вакцину, але українська влада, побоюючись неефективності чи небезпеки препарату «Супутник V», відмовилася від нього і вирішила почати переговори з Китаєм.

У грудні Україна прискорила переговори з китайською Sinovac Biotech і дійшла згоди про постачання в лютому 2021 року 1,9 мільйона доз. Це можна вважати геополітичною перемогою Китаю. Україна також повинна отримати 8 мільйонів доз вакцини за програмою ООН, але вони прибудуть не раніше березня.

Проросійські українські телеканали звинувачують Зеленського в тому, що він прирікає громадян на смерть, не роблячи нічого, аби отримати допомогу від ворога. А проросійські медіа гучно оголосили, що Biolik, харківська фармацевтична компанія, звернулася до влади з проханням зареєструвати «Супутник V». Але місцеві чиновники заявили, що в жодному разі не схвалять використання російських ліків.

У цій ситуації щеплення собі зможуть дозволити тільки найбагатші — наприклад, вилетівши в Дубай, щоб вакцинуватися там приватно. У Дубаї немає карантинних обмежень, і, як повідомляє Telegraph, в Дубаї та Абу Дабі вже пропонують приватну вакцинацію Pfizer.

Схожі новини