Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна очікує на бойові катери

  • 07.01.2021, 18:50
  • 828

Україна отримає від США два нові патрульні катери Mark VI

Як повідомляє офіційний сайт Пентагону, будівництво першої партії кораблів буде завершено до грудня 2022 року, передає інформаційне агентство Міністерства оборони України Армія Inform.

Побудує катери компанія SAFE Boats International LLC (Бремертон, штат Вашингтон). Будівництво обійдеться в майже $ 20 млн.

Замовником із боку США є Командування військово-морських систем, а фінансування здійснюється за програмою посилення обороноздатності України.

США затвердили оборонний бюджет на 2021 рік, де для України передбачили $ 250 млн на військову підтримку.

Улітку минулого року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що США схвалили продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI і супутнього устаткування до них. Шість катерів уже готують для України в рамках допомоги США у сфері безпеки. Решту Україна зможе придбати у США коштом оборонного бюджету.

Уряд України просив придбати до 16 патрульних катерів Mark VI; 32 гармати MSI Seahawk A2; 20 електрооптичних інфрачервоних радіолокаторів (FLIR) (16 установлених і 4 запчастинами); 16 акустичних пристроїв далекого радіусу дії (LRAD) із 5-кілометровою акустичною системою; 16 ідентифікаційних систем «свій — чужий» (IFF); 40 гармат MK44 (32 встановлені і 8 запчастинами); комунікаційне обладнання; допоміжне обладнання; запасні та ремонтні частини; інструменти і випробувальне обладнання; технічні дані та документацію; навчання персоналу та обладнання для тренування персоналу; інженерне, технічне і логістичне обслуговування та підрядника уряду США; й інші пов'язані елементи логістичного забезпечення. Орієнтовна загальна вартість — $ 600 млн.

Крім того, Україна підписала контракт із французькою компанією ОСЕА на будівництво патрульних прикордонних катерів для Міністерства внутрішніх справ, які посилять систему морської безпеки та охорони кордону держави.

Схожі новини