Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Спікеркою Сейму Литви стала шахістка Чміліте

З великих шахів пішла у велику політику

37-річна Вікторія Чміліте-Нільсен, мати трьох синів, була відомою гросмейстеркою, чемпіонкою Європи 2011 року. Здобувала й інші титули, але 2015 року з великих шахів пішла у велику політику.

Чміліте очолила Ліберальний рух і після недавніх парламентських виборів як лідерка цієї партії ста­ла керівником литовського парламен­ту, Сейму.

А по сусідству, у Латвії, багаторазова чемпіонка цієї країни з шахів Дана Рей­знієце-Озола, мати чотирьох дітей, що вісім разів очолювала збірну Латвії на Шахових олімпіадах, працювала мініс­теркою економіки, а потім міністеркою фінансів (2016−2019).

Кілька днів тому Рейзнієце-Озола стала керуючою директоркою і заступ­ницею голови правління Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ). Буде викону­вати свої нові обов’язки, продовжуючи жити у Ризі. Рейзнієце-Озола може по­хвалитися перемогою над чемпіонкою світу, китаянкою Хоу Іфань (2016 року на Шаховій олімпіаді в азербайджан­ському Баку).

А тим часом…

Щоразу частіше стали обігру­вати чемпіона світу Магнуса Карл­сена, не допускаючи легендарно­го норвежця до першого призу. У черговому турнірі 16 супергрос­мейстерів Карлсена вже у чверть­фіналі обіграв молодий росія­нин Дубов, який потім поступився азербайджанцю Раджабову. Той у підсумку переміг, обігравши у фі­налі вірменина Ароняна.

Схожі новини