Передплата 2024 «Добре здоров’я»

10 порад молодим мамам, які допоможуть зміцнити здоров’я дитини

  • 04.01.2021, 19:00
  • 1 167

Поради від "Доброго здоров'я"

Збалансоване харчування, прогулянки, профілактичні огляди і пізнавальні ігри — все це необхідне для нормального розвитку вашого маляти.

Здорове харчування. Щодня малюк повинен їсти свіжі овочі, фрукти і ягоди — джерело вітамінів, мікро­елементів та клітковини. А от солодощі пропонуйте дітям якомога рідше. Не забувайте про молоко і кисломолочні продукти. Добова норма для 2−4-річного малюка — 600−700 мл (3 склянки).

Забезпечуйте дитині спокійний сон. Сон — найкра­щий спосіб для відновлення сил. До п’яти років малюк повинен спати не лише вночі, а й удень.

Подбайте про шкіру дитини. Креми, мазі, мило та інші засоби догляду за шкірою дитини повинні бути якіс­ними, протиалергенними і призначеними виключно для дітей.

Регулярно водіть дитину на профілактичні огля­ди. Під час візиту до педіатра можна з’ясувати будь-які питання, що стосуються здоров’я дитини і викликають певні сумніви. ЛОР-лікаря і окуліста треба відвідувати не рідше, як раз на рік.

Привчайте дитину до гігієнічних процедур. Уже до року дитина повинна знати, що ручки треба мити перед їдою, після прогулянки та гри.

Подружіться з книжкою. Ритмічні віршики можна читати дитині з перших днів життя — це чудовий спосіб призвичаїти її до мелодики рідної мови. Уже до року ма­люк сприйматиме читання осмислено. Щоденно читайте йому казки, оповідання про тварин, віршики.

Якомога частіше гуляйте з дитиною. Англійці ка­жуть: «Нема поганої погоди, є поганий одяг». Навіть похмурий дощовий день — не привід для відміни прогу­лянки. Надягніть дитині курточку чи плащик, що не про­мокає, і гумові чобітки — і гуляйте на здоров’я.

Не скупіться, купуйте дитині ігри для розвитку. Пірамідки, мозаїка, кубики, конструктори розвивають у малюка тактильні відчуття, уяву, мислення, творчий по­тенціал.

Захистіть дитину від алергії. Намагайтеся, щоб у дитячій кімнаті не було зайвих меблів, важких штор, ве­ликих диванів, на яких збирається пилюка.

Частіше усміхайтеся дитині і обіймайте її. Здорова психіка важлива не менше від фізичного розвитку. Дитина постійно повинна відчувати, що її люблять, що вона доро­га батькам. Повертаючись з роботи, не забувайте обняти і приголубити малюка. Адже він чекав вас цілий день!

Олена Плиска для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини