Передплата 2024 «Добра кухня»

Поламав хребет, втратив селезінку, перехворів на ковід...

Але повертається до життя!

Це справді унікальна історія. Історія виживання…

У вересні в одному з будинків Львова стався нещасний випадок: через власну необережність 24-річний хлопець випав з 5 поверху. У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги йому діагностували розрив селезінки і терміново прооперували, щоб врятувати життя. Селезінку видалили, але у хлопця було ще чимало важких травм, серед яких перелом хребта у попереку. Коли пацієнта після операції перевели у відділення, провели тест на ковід і з’ясувалося, що він позитивний. Почали лікувати коронавірусну інфекцію і операцію на хребті довелося відкласти, бо почався тромбофлебіт нижніх кінцівок. Згодом хлопця виписали додому лікуватися. Коли ж аналізи стали придатними до операції на хребті, — знову госпіталізували у Львівську лікарню швидкої медичної допомоги.

— Майже чотири місяці після падіння хлопець не міг рухати ногами, був лежачим, — розповідає кореспонденту «ВЗ» нейрохірург, завідувач нейрохірургічного відділення Львівської лікарні швидкої медичної допомоги Остап Федорко. — Але операція, яку ми провели вперше у Львівській області, дала йому шанс на те, щоб повернутися до повноцінного життя. Тепер у нього довготривалий період відновної реабілітації. Замість травмованого хребця встановили імплант, а поверху — металоконструкцію, так звану стабілізуючу систему. Допомагати на операції прибув нейрохірург з Києва. У пацієнта вже не стиснутий спинний мозок, не стиснуті корінці, які відповідають за рухи та інші життєві функції. Вісь хребта відновлена повністю. Сподіваємося, життєві функції відновляться і чоловік зможе ходити, не буде викривленим чи зігнутим після травми. Імплант, який встановили, — сучасна конструкція, яка нещодавно з’явилася на ринку. Такі хірургічні втручання лише почали проводити у Києві, тепер вже й у Львові.

Фото надане пресслужбою лікарні швидкої медичної допомоги.
Фото надане пресслужбою лікарні швидкої медичної допомоги.

Нейрохірург Остап Федорко зауважив, що падіння з висоти, на жаль, не рідкісні. Найчастіше це стається на балконах, у коридорах, миючи вікна чи обрізаючи гілки дерев. Люди, спилюючи гілки на високих деревах, падають, ламаючи собі хребти. Якщо сталася така травма і травмована людина відчуває, що ноги не рухаються чи затерпли, з’явилися болі у хребті, не треба самому щось робити, а близьким — в жодному разі не підіймати травмовану людину і везти самим у лікарню. Викликати «швидку»! Медики знають, як правильно підіймати, класти на носилки, транспортувати у лікарню! Бували випадки, коли люди ламали собі хребет, думали, що перейде само, ходили, і раптом уламок хребта перетискав спинний мозок й людину паралізувало. Тому жодної самодіяльності, а вчасно звертатися до лікарів.

Схожі новини