Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лікарі попередили про тяжкі наслідки легкої форми коронавірусу

  • 02.01.2021, 16:50
  • 994

Симптоми можуть з часом зникнути, але в окремих випадках можуть турбувати людину роками

Японський лікар Коїті Хірахата, який спостерігає за тими, хто переніс коронавірус в легкій формі, заявив, що наслідки COVID-19 іноді набагато страшніші ніж захворювання. Більше третини його пацієнтів довелося госпіталізувати, пише сайт nashe.orbita.

Спеціаліст назвав і інші цифри — жінок, серед тих, хто опиняється на лікарняному ліжку, в півтора раза більше, ніж чоловіків. Крім того, важкі наслідки спостерігаються в основному у сорокарічних (123 особи), тридцятирічних (91 людина) і двадцятирічних (65 осіб). «Тобто переважна більшість (80 відсотків) — це молоді люди до 40 років, у яких COVID-19 протікав в легкій формі», — уточнив він

Доктор перерахував і симптоми, на які найчастіше скаржаться його пацієнти. Найпоширеніший — слабкість, від неї страждають 97.1%. Другий — пригніченість, депресивний стан — 86.8%. Третій — так званий «туман в голові», коли людина не може сконцентруватися, сформулювати думку, скаржиться на погану пам'ять. Таких 83%.

Інші часто відчувають біль у всьому тілі, труднощі при диханні, безсоння, відсутність апетиту, випадання волосся. Ці симптоми можуть з часом зникнути, але в окремих випадках турбувати людину роками.

У людей, які перенесли коронавірус, спостерігається тривале ослаблення клітинного імунітету, що може вплинути на здатність організму протистояти вірусам надалі, в тому числі і SARS-CoV-2, говориться в дослідженні американських вчених, опублікованому в Journal of Clinical Investigation.

У випробуваннях взяли участь 46 осіб, які лікувалися від COVID-19 в лікарнях, і 39 амбулаторних пацієнтів. Результати вивчення їх імунних клітин і маркерів порівняли з аналізами здорових людей.

Вчені зафіксували у заражених коронавірусом виснаження імунних клітин, які не могли протистояти вторинним інфекціям. Дослідники також з'ясували, що у людей, які перехворіли COVID-19 в легкій формі, порушення імунної регуляції зберігалися довше, ніж у тих, кого госпіталізували з важкою формою захворювання. Причому ситуація погіршувалася в залежності від віку.

На початку лікарі заявляли, що найчастішим наслідком коронавірусу є підвищення артеріального тиску. До цього фахівці попередили про ризик безпліддя у чоловіків і про випадіння волосся у людей після коронавірусу.

Схожі новини