Передплата 2024 «Добра кухня»

Новий штам коронавірусу набагато заразніший - вчені

  • 02.01.2021, 11:50
  • 538

Згідно з дослідженням, кількість інфікованих новим штамом коронавірусу в листопаді 2020 року зросло втричі

Новий штам коронавірусу, виявлений в кінці минулого року в Великобританії, дійсно набагато заразніший, ніж попередня версія вірусу. Про це розповів один з дослідників професор Аксель Гарда, передає BBC.

За його словами, дослідження лондонського Імперського коледжу показали, що мутований коронавірус є значно більш заразним, оскільки він збільшує так зване число R — показник контагіозності (заразність) вірусу — на 0,4−0,7 одиниці.

«Це найсерйозніша зміна вірусу з моменту початку епідемії», — підкреслив Гарда.

Число R — це середня кількість людей, яких заражає інфікована людина. Якщо R перевищує одиницю, це означає, що вірус поширюється, а кількість інфікованих зростає. Якщо ж R менше як 1, кількість заражених поступово зменшується. За оцінками вчених, у Великобританії число R становить приблизно 1,1−1,3.

Cвоєю чергою професор Оксфордського університету Джим Найсміт вважаєте, що дані Імперського коледжу демонструють кращий на сьогодні аналіз і вказують на те, що заходи, які ми прийняли зараз, не допоможуть знизити число R до менш ніж 1 «, — пояснив професор Оксфордського університету Джим Найсміт, який не брав участі в дослідженні.

Згідно з дослідженням, кількість інфікованих новим штамом коронавірусу в листопаді 2020 року зросло втричі. Однак людей, що заразилися першим штамом коронавірусу, зафіксували на третину менше.

Уточнюється, що новий штам поширюється однаково швидко серед всіх вікових груп, а не тільки серед людей у віці до 20 років, як це вважалося раніше. Водночас відзначається, що свідоцтв про більшу смертоносність мутованого коронавірусу зараз немає.

У середині грудня британський уряд повідомив про поширення мутованого виду коронавірусу SARS-CoV-2: новий штам виявили в Лондоні і на Південному Сході Англії. Він вважається більш заразним.

Схожі новини