Передплата 2024 ВЗ

Уроки пандемії. Як залишатися оптимістом, коли навколо все кепсько

  • 01.01.2021, 15:15
  • 768

Сьогодні, коли ми вже розуміємо, що пандемія - це надовго, що локдаунів може бути багато, варто повернутися до публікацій, які протягом цього непростого року покращували настрій, не давали скиснути і допомагали поглянути на ситуацію з оптимізмом

Або принаймні відволікали від важких думок розповіддю про те, як справляються з труднощами інші люди, пише BBC.Україна.

Вісім порад всім, хто у тривозі

У березні, коли ми ще не знали, чи надовго прийшла до нас пандемія, скільки триватиме локдаун і чи знайдуть вчені спосіб боротьби з коронавірусів, журналісти BBC Future склали список з декількох простих порад, дотримуючись яких, ви хоча б частково зможете позбутися від тривоги, що виникає від подій у світі.

Вони все ще актуальні:

  • намагайтеся відволікатися: якщо припинити постійно повертатися в думках до подій, які вас турбують, і на щось відволіктися, то це знизить ваш артеріальний тиск набагато швидше.
  • якщо ви займаєтеся медитацією, майте на увазі: вона допомагає не всім. Хтось, сидячи нерухомо, може лише провокувати себе на роздуми про погане.
  • змініть контекст: не намагайтеся контролювати неконтрольоване.
  • не зациклюйтеся на позитиві — якщо ви думаєте, що зобов'язані відчувати себе добре заради інших, вам стане набагато гірше, якщо у вас це не буде виходити.
  • краще зосередьтеся на приємних дрібницях або почніть вести щоденник, у якому будете описувати ці речі.
  • генеральне прибирання? Так, але не для всіх — для когось наведення ладу допомагає зосередитися, але для інших безлад з «рідних» речей є джерелом комфорту і безпеки.
  • знайдіть баланс у використанні соцмереж — робіть перерви і не беріть девайси у ліжко перед сном.
  • виїжджайте на природу — це покращує настрій.

Співайте хором, коли все погано

Неважливо, чи обдарувала вас природа ангельським голосом, чи ваш спів нагадує скрип колеса. Співайте! А найкраще — співайте хором. Це на дивно позитивно впливає на нашу психіку.

Саме так робили італійці у найтяжчі часи.

Солідарність і єднання — ось що ми відчуваємо в такі моменти. Але сила співу — не тільки в пережитих почуттях. Є цілком наукові обґрунтування того, чому співати настільки приємно і позитивно для настрою.

Вчені довели, що під час співу в головному мозку виробляються гормони щастя — ендорфіни. Завдяки їм поліпшується настрій, з'являється радість, підвищується життєвий тонус, зникають сліди втоми і стресу.

Уявіть, що вас відправили у космос

Спробуйте кілька днів прожити, як астронавт, тобто не виходити з квартири, тренувати м'язи на тренажері та їсти лише швидкозаморожені «космонавтські» продукти з пакетиків.

Спробуйте зрозуміти, що відчувають ті, хто цілодобово в ізоляції від суспільства, не маючи можливості вийти з приміщення — як, наприклад, космонавти на Міжнародній космічній станції або, припустимо, учасники експедиції на Марс.

Що, ви саме так і провели майже весь 2020 році?

Тоді ви оціните поради тих, хто літав у космос, — Челла Ліндгрена, американського космонавта, який у 2015 році провів 141 день на борту МКС з п'ятьма іншими членами екіпажу, і Джоселін Данн, учасниці експерименту НАСА зі симуляції життя на Марсі, що прожила у 2014−15 рр. в ізоляції вісім місяців з п'ятьма іншими вченими.

Ось поради з «космічної ізоляції»:

  • намагайтеся весь час щось робити, складіть собі розклад;
  • не зосереджуйтеся на негативі і прощайте собі помилки;
  • діліться з вашим «екіпажем» своїми очікуваннями — важливо, щоб ваше оточення розуміло, чого ви від них хочете;
  • намагайтеся розважатися разом з усіма, але знайдіть час і для себе.
  • займайтеся зарядкою — в умовах стресу це фізична та психологічна розрядка;
  • слідкуйте за рівнем стресу — якщо показники частоти пульсу під час пробудження у вас поступово зростають, вам треба переглянути стратегію життя;
  • будьте морально готові: конфлікти завжди трапляються;
  • нагадуйте собі про глобальне завдання — наша земна місія зводиться до турботи про здоров'я і безпеку усього суспільства.

Щоб гарно спати, частіше обіймайте корову

У голландських фермерів є езотерична практика koe knuffelen з розряду «допоможи собі сам».

Не дивно, що вона народилася саме в Нідерландах, адже мова йде про корів, а голландська корова, як відомо, — одна з найдавніших порід великої рогатої худоби молочного напрямку. Але не молоком єдиним.

Обійміть голландську корову — і ваш душевний стан почне змінюватися, ви відчуєте себе заспокоєним і задоволеним життям, кажуть адепти практики.

Вчені їх підтримують. Адже чим більшого розміру ваш друг для обіймів, тим більше від нього тепла.

З людьми ще і не таке трапляється

Гарний спосіб забути про свої тривоги і проблеми — почитати про чужі труднощі і про те, як люди їх долають. Причому часто буває так, що люди самі шукають проблем на свою шлюпку, а потім героїчно їх вирішують.

Одна сім'я вирішила здійснити кругосвітню подорож, але їхню маленьку яхту перевернула і потопила косатка.

Один із членів родини описував події так: «Я все чіпав себе за ноги, щоб переконатися, що вони на місці, адже чув, що укус [акули або косатки] на адреналіні не відчувається, якщо ти залишаєшся без ніг. Я продовжував їх торкатися і думав: у мене хоча б все ще є ноги».

Але це був тільки перший із 38 днів, які родині треба було пережити в океані. На щастя, обійшлося без канібалізму, все завершилося добре. На 38 день їхнього дрейфу, один із членів сім`ї побачив велике судно і подав сигнал. Це був японський траулер, який підібрав їх і доправив до Панами, де про виснажених людей вже потурбувалася влада.

Один із членів родини після прибуття замовив три порції стейка з яйцями, від чого йому стало зле. Але одне те, що їх можна було замовити, вже принесло задоволення.

«Певно, вперше і востаннє в житті ми переживали насолоду такого рівня. І дійсно, більше такого не було».

Схожі новини