Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Сербії затримали вантажівку з України із колекцією антикваріату

  • 29.12.2020, 19:50
  • 706

У ніч на 29 грудня на прикордонному переході Сербська Црня митники у співпраці з поліцією виявили та запобігли спробі контрабанди великої археологічної колекції з понад 2 тисячі антикварних предметів різних періодів

Колекція артефактів була схована у вантажівці з румунськими номерами, якою 46-річний громадянин Сербії перевозив паркет з України до Сербії. Про це передає Апостроф.

«Під час детального огляду транспортного засобу було встановлено, що кабіна вантажівки та бічний ящик для інструментів були заповнені незадекларованим антикваріатом різних періодів: епохи бронзи, візантійського періоду, середньовіччя, а також предметів давніх слов’ян та кельтів. Всього митники нарахували 2113 предметів, серед яких найчисленнішими є підвіски, персні, різні інструменти та зброя, один більший камінь та кілька менших металевих фігур», — йдеться в повідомленні.

Так, з України намагалися вивезти браслети, брошки, шпильки, а також затиски для волосся, а також велику кількість давнього озброєння: наконечники для списів, стріли, сокири і навіть булави.

Колекція антикваріату також містила кілька ложок, голки, різці, ключі, шпори, пряжки ременів, ґудзики та монети.

«З огляду на розмір та різноманітність колекції, визначити вартість без експертної оцінки неможливо, всі предмети будуть передані на експертизу. Однак очевидно, що вона має велику історичну та археологічну цінність», — повідомляє видання.

Щодо своєї причетності до перевезення контрабандного товару, то водій вантажівки заявив, що колекція не є його, але він погодився перевезти її з України до Сербії за невелику плату

Схожі новини