Передплата 2024 «Добра кухня»

Темні кола під очима - тривожний дзвіночок

  • 27.12.2020, 20:15
  • 11.3K

Найчастіше з приводу темних кіл під очима комплексують жінки, а тому намагаються будь-що замаскувати їх, купуючи модні тональні креми та стіки. Проте необхідно не вправно приховувати «синці», а визначити причину їхньої появи

І тут допоможе не косметолог, до якого деякі жінки звертаються найперше, а кваліфікований лікар — терапевт чи дерматолог, повідомляє GreenPost.

Темні кола — не недолік, а симптом

«Поява темних кіл під очима є першим „дзвіночком“, що в організмі починаються якісь запальні процеси, — пояснює лікар вищої категорії Елла Замфір. — Необхідно відразу звернутися до вашого дільничого лікаря, аби визначити причину їхньої появи. Адже замальовування проблемних ділянок не усуває їх, а може призвести до подальшого розвитку та загострення хвороб».

Після аналізу наявних симптомів, проходження повного обстеження лікар визначить причину цієї «недуги» і призначить лікування. Іноді темні кола можуть бути єдиною ознакою захворювання внутрішніх органів

Якщо з'являються «синці» під очима, це може бути ознакою хронічних захворювань, які не завжди можуть мати якісь інші прояви. Іноді без очевидного больового синдрому на шкірі з'являються ознаки внутрішніх захворювань, адже шкіра — це дзеркало наших внутрішніх органів. Наявність пігментних плям, сухості шкіри, судинних зірочок, набряків на шкірі свідчить, що в організмі не все гаразд.

Шкіра — дзеркало здоров’я внутрішніх органів

«Синці» під очима можуть бути симптомом багатьох внутрішніх захворювань, скажімо, нирок та підшлункової залози. Також це може бути проявом судинного ураження, патології шкіри, синдрому хронічної втоми, порушення обміну речовин, глистів, анемії та інших хвороб. Також синці можуть з'являтися у курців, внаслідок алергічних реакцій на зовнішні подразники.

«Темні кола під очима можуть бути одними із перших симптомів хвороби», — наголошує Елла Замфір.

Досить часто із певною недугою пов’язують відтінок темних кіл, проте це не зовсім правильно. Адже необхідно зважати, що у кожної людини різні відтінки та товщина шкіри. Тому треба звертати увагу на сукупні симптоми.

Темні кола під очима з'являються у людей, які мають хворі нирки. Додатковими симптомами є ще «мішки» під очима, які переважно з'являються вранці, коли людина прокидається. Окрім того, наявні проблеми із частим сечовиділенням, перепадами артеріального тиску. Незапальні процеси у нирках мають таку особливість — вони можуть протікати без очевидних симптомів, проте в подальшому спричиняють порушення їхніх функцій.

Появу темних кіл під очима може викликати захворювання підшлункової залози. Супутніми симптомами при цих недугах є біль, зміна самої структури шкіри (вона стає або сухою, або жирною), поява кольорових пігментних плям. Крім того, у людини можуть з’являтися нудота, блювота та різкі болі у зоні підшлункової залози.

Також наявність темних кіл під очима може свідчити про гельмінтоз — наявність в організмі глистів. У людини може з’явитися періодичний біль та здуття живота, проблеми із випорожненням, а також дратівливість, проблеми із зосередженням уваги та погіршення успішності у дітей.

Читайте також: Як прибрати мішки під очима: сім простих порад

Нині доволі часто молодим людям ставлять діагноз синдром хронічної втоми. Це не нове захворювання, проте у сучасному урбаністичному суспільстві трапляється дедалі частіше. Окрім темних кіл синього відтінку під очима, основними симптомами цієї хвороби є швидка втомлюваність, сонливість удень і безсоння вночі, неуважність, деколи навіть фізичний біль. На цю недугу страждають люди, які мають на роботі нічні зміни, через що у них збивається режим сну.

Якщо організму після відпочинку від нічних змін важко перелаштуватися, це вже є синдромом хронічної утоми. Її необхідно лікувати, бо в подальшому вона може призвести й до психічних розладів.

Темні кола не маскують, а лікують

Інтернет та телебачення рясніють порадами, як позбутися темних кіл під очима, проте застосування таких порад не повинно ставати ідеєю фікс для людини.

Якщо, окрім «синців» під очима, немає інших проявів хвороб, то треба відпочити, можна зробити перерву у роботі, навчанні, навіть спробувати деякі «народні» методи лікування. Проте якщо після відпочинку темні кола не минають, треба обов’язково звернутися до лікаря.

Головне — зрозуміти, що темні кола під очима не є косметичною проблемою, і її вирішення не варто відкладати на потім.

Схожі новини