Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вдалося відстежити шлях української ікони з Донбасу до Балкан

  • 27.12.2020, 15:35
  • 819

Ікона, яку голова Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, незаконно привезена з українського Донбасу, а в БіГ вона потрапила через Росію та Сербію

29 травня 2018 року в Баня-Луці ікону Додіку, який тоді був президентом Республіки Сербської, подарував голова Асоціації ветеранів Армії Республіки Сербської Душко Вукотич, передає Балканський оглядач.

Про це розповів Драган Савич, колишній очільник Асоціації ветеранів Армії РС, в інтерв'ю депутату від опозиційної Сербської демократичної партії (СДП) у парламенті Республіки Сербської Небойше Вукановичу.

Вуканович опублікував розмову із Савичем у своєму блозі.

«Вукотич привіз ікону з Донбасу через Росію та Белград», — сказав Савич, додавши, що він не знає, чи були у Вукотича будь-які супровідні папери для цього, як це буває за таких обставин.

Згідно із оприлюдненою інформацією, Душко Вукотич поїхав на Донбас у 2018 році як голова Асоціації ветеранів Армії Республіки Сербської для участі у засіданні об'єднання «Спадкоємці Перемоги» (ця організація активно працює в окупованих Криму та Донбасі). Представники «влади» Луганська та Донецька нібито і передали очільнику сербських ветеранів ікону із зображенням Святого Миколая, яку він потім привіз Додіку.

«Тим самим спростовано заяву представників Додіка про те, що ікона останні 15 років належала родині з Баня-Луки», — наголошується у матеріалі.

Напередодні Радован Ковачевич, радник голови Президії БіГ Мілорада Додіка, в телеінтерв'ю заявив:

«Ікона була у приватній власності родини з Баня-Луки, яка володіла нею більше 15 років. Вони хотіли, щоб цю ікону подарували Лаврову».

«Звичайно, ікона має сентиментальну значущість, виходячи з того, що це православна ікона, яку освятили, але вона не має значної матеріальної цінності», — зазначив Ковачевич.

«Яка сімейна ікона, це все брехня і шахрайство», — сказав Савич, коментуючи цю розповідь.

Читайте також: Інтерпол перевірить походження подарованої Лаврову ікони

Сам Вукотич, який нібито привіз з Донбасу та подарував ікону Додіку, ані підтвердив, ані спростував звинувачення на свою адресу, заявивши лише, що нехай розслідування веде Інтерпол.

«Я не маю наміру захищатись і тим самим годувати різних божевільних! Всім відомо, що Інтерпол працює над цією справою. Це найбільша у світі безпекова агенція! Нехай люди роблять свою роботу! Я завжди доступний їм, а також усім агенціям держави, де багато хто з нас живе серед безумців, що прагнуть уваги медіа!», — сказав Вукотич журналістам.

Нагадаємо, Росія вже повернула Боснії і Герцеговині старовинну українську ікону, подаровану Лаврову Додіком.

«Вік» скандального подарунка становить щонайменше 300 років.

Наразі Посол України у Боснії і Герцеговині Василь Кирилич вимагає передати реліквію Україні.

Схожі новини