Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Стало відомо, коли Україна зможе запустити власну систему трансплантації

  • 26.12.2020, 13:50
  • 564

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що вже за три роки Україна матиме власну повноцінно активну систему трансплантології

«Потребу в операціях з трансплантації МОЗ оцінює, як п’ять тисяч операцій на рік. На цьому тижні був створений та затверджений Український центр трансплант координації», — про це Максим Степанов сказав під час брифінгу 26 грудня.

«29 років цей напрямок медицини був, м’яко кажучи, в занепаді. Ми прагнемо здобути трансплантаційну незалежність. Я вважаю, що ми можемо цього досягти за 3 роки. Це означає, що всі наші громадяни, які будуть потребувати трансплантації, будуть її робити саме в Україні, а не шукати кращої долі за кордоном», — наголосив він.

Міністр також повідомив, що на тижні, що минає, уряд та МОЗ здійснили кілька важливих кроків у цьому напрямку. Зокрема, було ухвалено два важливих нормативних акти.

«На цьому тижні за внесеними пропозиціями від Міністерства охорони здоров’я урядом було прийнято дві достатньо важливі постанови. Перша — розширила перелік закладів охорони здоров’я, які долучаються до пілотного проєкту по трансплантації, який веде виключно МОЗ. Ми розраховуємо відповідні тарифи, сплачуємо кошти закладам охорони здоров’я за здійснену трансплантацію», — зазначив він.

За його словами, згідно з ухваленим рішенням, до проєкту долучаться 38 закладів, які будуть брати участь в трансплантації на території України. Також, до цього пілотного проєкту долучилася одна з приватних клінік.

«І це свідчення того, коли тарифи розраховані цілком реально», — наголосив Степанов.

Друга постанова, додав він, є не менш важливою з точки зору системного розвитку трансплантації.

«Це положення про Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів та тканин. Мета цієї постанови — забезпечити запуск з 1 січня 2021 року цієї системи, яка повинна забезпечити зіставлення пари донор-реципієнт. Без цієї системи не зможе повноцінно функціонувати система трансплантації.

Цей е-диск (Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин — ред.) він забезпечує право реалізацію права громадян на одержання та своєчасний доступ громадян до трансплантації органів", — повідомив міністр.

Також, за словами Степанова, на цьому тижні був створений та затверджений Український центр трансплант координації — основний центр, який буде займатися усіма питаннями трансплантації.

Схожі новини