Передплата 2024 ВЗ

Роздати зброю і служити вдома: плани РНБО

  • 26.12.2020, 11:50
  • 1 862

Заступник секретаря РНБО генерал-майор Сергій Кривонос пропонує законодавчо закріпити можливість для призовників проходити строкову службу не в армії, а в батальйонах територіальної оборони без відриву від місця постійного проживання

Про це він розповів в інтерв'ю НВ.

Кривонос наполягає на тому, що така можливість має бути закріплена в законопроєкті «Про територіальну оборону» (№ 4504), співавтором якого він є. Відповідний законопроєкт був поданий в парламент 16 грудня.

«Наразі використання строкової служби в збройних силах це в більшості випадків служба рабів, яких використовують не за призначенням, а як підрозділ забезпечення. На жаль, ситуація така. Це залежить, звичайно, від командирів. Деякі командири зацікавлені, а деякі не зацікавлені: а, прибирайте територію, ходіть в наряди, але не навчайтесь як військові фахівці», — сказав Кривонос.

Замість такої служби Кривонос пропонує дозволити чоловікам призовного віку нести службу в батальйонах територіальної оборони без відриву від дому і роботи, проходити підготовку у вихідні дні.

«Протягом перших трьох років людина, яка не має абсолютно ніякої підготовки — проходить навчання [в батальйоні територіальної оборони за місцем проживання у вихідні дні] і отримує в кінці військово-облікову професію, а потім ще два роки він знову ж таки за рахунок своїх вихідних — 45−48 діб на рік — проходить службу, віддає те, що в нього вкладено. Це нормально? Нормально. Тому що ми повинні отримати від такої людини віддачу. Це достатньо мотивує людей», — підкреслив Кривонос.

Крім того, в законопроєкті передбачається право чоловіків, які пройшли відповідний військовий вишкіл і служать в батальйонах територіальної оборони, тримати вдома зброю.

«Наш законопроєкт пропонує дозволити мати зброю навченому перевіреному і підготованому особовому складу територіальної оборони для зберігання вдома. І це нормальна позиція. Бо ці люди перевірені, підготовані, зброя зберігається в сейфах, під сигналізацією, відповідно до вимог чинного законодавства», — додав він.

Схожі новини