Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Через покупку Україною сумнівних ліків від СOVID-19 спалахнув скандал

  • 25.12.2020, 16:10
  • 687

Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я висловив стурбованість з приводу того, що Кабінет міністрів України виділяє 125 млн гривень на експериментальні ліки від COVID-19

Про це сказано в листі голови регіонального Європейського бюро ВООЗ Ганса Клюге міністру охорони здоров'я України Максиму Степанову, який потрапив в розпорядження LB.ua.

За словами представника ВООЗ, ліки, на які збираються виділити державні кошти, мають низький доведений вплив або повну його відсутність на зниження смертності госпіталізованих з коронавірусом пацієнтів.

«Беручи до уваги ситуацію зі світовою пандемією COVID-19, важливо відзначити ініціативу українських фахівців слідувати останнім доступним рекомендаціям і протоколами лікування. Однак ВООЗ хотіла б заохотити дотримання доказових методів і пропонує переглянути наявну в Україні практику призначення експериментальних препаратів для лікування COVID-19», — йдеться в листі.

Представник ВООЗ вважає, що насамперед потрібно направляти такі кошти на забезпечення кисневої терапії та необхідних матеріалів, зокрема, масок, а також обладнання для вимірювання насичення киснем (пульсоксиметрів) в службах первинної медичної допомоги для швидкої ідентифікації та направлення пацієнтів, стан яких погіршується .

На цей лист відреагувала постом на своїй Facebook-сторінці лікар-інфекціоніст, доктор медичних наук Ольга Голубовська, яка вважає, що Ганс Клюге вирішив не давати «нашим хворим шансу отримати терапію, яка може врятувати їм життя».

Вона припустила, що в ВООЗ відреагували на скаргу «активістів від медицини» з числа колишніх так званих державних діячів, які, на її думку, розвалили систему стандартизації медичної допомоги в Україні.

«Наші лікарі не мають права призначати лікарські засоби для лікування COVID-19, що не входять в протокол. Також вони „забули“ (а, скоріше, не знали) про те, що весь світ призначає різні методи лікування, які не мають чітких доказів зі зрозумілих всім тямущим людям причин, і це лікування має назву „експериментального“ або „жалісливого“ і направлено на можливість дати пацієнту шанс на виживання. Так, на жаль, пандемія поширюється набагато швидше, ніж процедури отримання доказів, але це не означає, що ці методи неефективні», — стверджує лікар.

Вона також нагадала, що раніше протоколи ВООЗ забороняли призначати гормони на перших порах, а в подальшому ці рекомендації було виправлено.

«Якщо хворих не лікувати, то не вистачить ніякого кисню. Ми стояли і стоїмо на позиції ЗАПОБІГАННЯ важких і вкрай важких станів шляхом СВОЄЧАСНОГО (до реанімації) впровадження сучасних, що добре зарекомендували себе у світовій практиці методів лікування. На даному етапі. І робимо це не без успіху. Тільки не масками з пульсоксиметрами, а конкретними схемами терапії. Тому, ймовірно, і смертність у нас не така, як в деяких цивілізованих країнах», — написала на завершення Ольга Голубовська.

Схожі новини