Передплата 2024 «Добра кухня»

Німеччина попросила вибачення за спалення "відьом"

  • 24.12.2020, 17:55
  • 614

У баварському місті Ейхштетт католицька церква визнала свою провину у вбивстві людей в період між 15 і 18 століттями за обвинуваченням у тому, що вони були відьмами

Про це пише The Independent.

Як повідомляє видання, під час «полювання на відьом» в Європі було вбито близько 60 тисяч осіб, з них — 25 тисяч на території сучасної Німеччини. Зокрема, в баварському Ейхштеті в 15−18 столітті близько 400 невинних людей були піддані тортурам та вбиті на підставі того, що вони нібито є відьмами або чаклунами. Більшість жертв — жінки, але серед них також були чоловіки і діти.

Католицька церква в Ейхштеті довго замовчувала це питання, але тепер, через 400 років, визнала ці злочини.

Міський єпископ Грегор Марія Ханке назвав переслідування невинних людей «кривавою раною в історії нашої церкви» і пообіцяв встановити в пам’ять про жертв меморіальну дошку.

Читайте також: У ратушу Кам’янця-Подільського свого часу занесли 223 заяви про відьомство

Одним із перших, хто зачепив цю тему, став художник із Мюнхена Вольфрам Кастнер, який випадково натрапив на один з протоколів допитів і був шокований прочитаним. У рамках своєї кампанії він зачитував історії убитих людей на площі перед міською церквою.

Кампанія почалася в 2011 році і була почата німецьким пастором на пенсії Хартмут Хегелер. За дев’ять років більше 50 міст попросили вибачення за свою роль у спалюванні відьом.

Раніше у США опублікували звіт, в якому надано докази того, що ще дев’ять католицьких священників піддавали дітей сексуальному насильству з 1950-х по 1990-і роки в католицьких церквах Колорадо.

Схожі новини