Передплата 2024 «Добрий господар»

"Безпрецедентне втручання": Офіс генпрокурора віддав справу Татарова СБУ

  • 24.12.2020, 14:10
  • 640

Офіс генерального прокурора передав провадження, в якому фігурує заступник голови Офісу президента Олег Татаров, з Національного антикорупційного бюро до Служби безпеки України

Про це повідомили співрозмовники Української правди, «Слідство.Інфо».

Якраз у четвер, 24 грудня, Вищий антикорупційний суд мав обрати Татарову запобіжний захід. Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила взяти заступника голови ОП під варту з альтернативою застави в 10 млн. грн. Але зранку, ще до початку засідання суду Офіс генерального прокурора вирішив змінити підслідність і передав кримінальне провадження до СБУ.

Відповідне рішення підписав заступник голови ОГП Олексій Симоненко.

Напередодні Печерський райсуд столиці зобов’язав Офіс генерального прокурора ухвалити таке рішення й передати справу з НАБУ до іншого правоохоронного органу. Але, як стверджують у НАБУ, їхні справи може розглядати виключно Вищий антикорупційний суд. Відтак, Печерський суд таких рішень ухвалювати не може.

За даними журналістів, це рішення судді Сергія Вовка було оскаржене в апеляційній та касаційній інстанціях. Верховний суд 23 грудня залишив рішення Печерського райсуду Києва в силі.

На ситуацію відреагував і сам Татаров. «Моя позиція незмінна. Я готовий до будь-якого відкритого і публічного судового процесу за участю журналістів, тому що вже три тижні вимагаю від НАБУ представити суспільству хоч один доказ моєї будь-якої протиправної діяльності. Нагадую, що за невдалою спробою помсти щодо мене стоїть скандальний директор НАБУ Ситник, який перебуває в реєстрі корупціонерів і офіційно визнаний судом винним в корупції», — написав він у Telegram.

Читайте також: Татаров хоче судитися з очільником НАБУ

Національне антикорупційне бюро підтвердило, що Офіс генпрокурора передав кримінальне провадження щодо заступника голови ОПУ Олега Татарова в Службу безпеки України.

У пресслужбі НАБУ назвали це «безпрецедентним в історії України втручанням в розслідування».

«23 грудня 2020 року заступник Генерального прокурора Олексій Симоненко передав кримінальне провадження за підозрою заступника керівника Офісу Президента від Національного бюро до Служби безпеки України. Рішення ухвалене втаємничено, без консультацій із НАБУ та САП, фактично під покровом ночі: відповідна відмітка в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зроблена о 23:42», — йдеться в заяві НАБУ.

У Бюро відзначили, що закон забороняє передавати справи, в яких досліджуються злочини, підслідні НАБУ, в інші органи досудового розслідування.

«Таким чином, Офіс генерального прокурора свідомо ухвалив незаконне рішення, яке грубо суперечить вимогам Кримінально-процесуального кодексу України», — йдеться в заяві.

У Бюро наголосили, що що Офіс генерального прокурора фактично здійснює захист Татарова, що повністю дискредитує орган державної влади.

Нагадаємо, 1 грудня стало відомо, що НАБУ розслідує справу стосовно заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. Вона стосується можливої причетності Татарова до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася.

14 грудня Печерський суд ухвалив передати справу, в якій фігурує Татаров, від НАБУ до Держбюро розслідувань. У НАБУ на це відповіли, що такі рішення суперечать закону.

18 грудня в.о. керівника САП Максим Грищук підписав підозру Татарову. Її планували вручити 18 грудня. Детективи НАБУ також отримали право на затримання Татарова і проведення обшуків в Офісі президента і за місцем проживання Татарова.

Представники САП та НАБУ прийшли в ОПУ і залишили підозру для Татарова. В Офісі президента заявили, що не пустили представників НАБУ вручити підозру Татарову, оскільки прохання правоохоронців нібито було незаконним.

21 грудня радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Татаров написав заяву про призупинення своїх службових обов'язків.

Схожі новини