Передплата 2024 ВЗ

Справа Ан-26: суд відпустив Дроздова під особисте зобов'язання

  • 23.12.2020, 09:35
  • 573

Печерський районний суд Києва вирішив не відправляти під домашній арешт командувача Повітряних сил ЗСУ Сергія Дроздова в справі про катастрофу АН-26

Про це повідомляє Громадське.

Суд відпустив Дроздова під особисте зобов'язання, тим самим не задовольнивши клопотання прокурора про домашній арешт.

Слідство стверджує, що Дроздов у 2018 році затвердив тимчасовий курс для льотчиків, де вказувалася можливість курсантам 5-го курсу в двох вправах виконувати польоти конвеєром на літаках Ан-26. Однак це рішення не було затверджено заводом виробником, як цього вимагає процедура.

На думку слідства, Дроздов створив помилкове уявлення у військовослужбовців в Харківській області про легальне і безпечне використання польотів конвеєром у курсантів та інших курсів. Така практика мала місце з квітня 2018 року по вересень 2020-го, навіть коли це не було передбачено плановими таблицями польотів і дозволами виробників літаків, зазначають слідчі.

«Крім того, командувачем Повітряних сил 1 березня 2019 року затверджена триступенева концепція системи льотної підготовки курсантів льотного факультету, а також в лютому 2020 року затверджені рішення керівництва ХНУПС, якими передбачено здійснення спільної підготовки курсантів льотчиків і курсантів штурманів на літаку Ан-26 коштом палива, що виділялося на підготовку курсантів льотчиків», — зазначив прокурор Антон Зеленський. На думку слідства, саме це призвело до того, що на борту перебувало більше курсантів.

Читайте також: Авіатроща під Чугуєвом: «Укроборонпром» не помітив порушень у ремонті літака

Захист Дроздова просив залишити клопотання без задоволення. Сам підозрюваний каже, що конвеєрні польоти на Ан-26 відбувалися з часу побудови, особливо на військово-транспортних літаках. Також він зазначив, що спільні навчання не були заборонені і практикувалися останні 29 років.

16 грудня Госбюро розслідувань вручило підозри трьом військовим чиновникам у справі про авіакатастрофу Ан-26, серед них був Сергій Дроздов.

Що відомо про катастрофу Ан-26?

Військовий літак Ан-26 Збройних сил України розбився увечері 25 вересня в двох кілометрах від військового аеропорту Чугуєва, заходячи на посадку.

На борту перебували 27 осіб: офіцери і курсанти Харківського університету Повітряних сил ЗСУ імені І. Кожедуба, які виконували навчально-тренувальний політ.

25 людей загинули на місці катастрофи, один курсант помер в лікарні від опіків. Ще одному курсанту вдалося вижити.

Схожі новини