Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна може отримати вакцину від виробника, який співпрацює з творцями російського Sputnik V

  • 22.12.2020, 19:30
  • 540

Точна відповідь на те, вакцина якого виробника потрапить в Україну за програмою COVAX, стане відома в січні 2021 року

Україна найімовірніше отримає вакцини виробництва компанії AstraZeneka. Про це повідомив в.о. генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін, пише Українська правда.

Він нагадав, що наразі результати щодо клінічної ефективності мають вакцини трьох виробників: Pfizer, Moderna та AstraZeneka. Вони показують таку ефективність: Pfizer/BioNTech — 95%, Moderna — 94% та Astra Zeneka — 70%.

При цьому перші дві потребують ультрахолодного зберігання, із температурним режимом -60/-80°C, а третю можна зберігати при температурі +2…+8°C.

З урахуванням виробничих потужностей виробника та українських реалій щодо можливостей зберігання вакцин, Україна скоріш за все, закуповуватиме вакцину, яку можна зберігати при +2…+8., тобто від AstraZeneka. Утім, точно про це стане відомо лише в січні.

«Водночас зараз є дуже багато вакцин, які знаходяться на останній фазі клінічних досліджень. Яку вакцину ми отримаємо залежатиме від того, в які часові рамки буде відбуватися виробництво цієї вакцини. За тою інформацією, яка в нас є, Pfizer збирається виробити 50 млн доз вакцин до кінця 2020 року, Moderna — 20 млн доз, а AstraZeneka — 100 млн доз. Коли ми висилали запит на COVAX, ми враховували умови зберігання, які можемо собі дозволити, тож, враховуючи виробничі потужності, є сподівання, що ми отримаємо вакцину від AstraZeneka. Але точну відповідь на те, вакцина якого виробника потрапить в Україну за програмою COVAX, ми зможемо отримати лише в січні 2021 року», — заявив Кузін.

Схожі новини