Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна посилює тестування, аби виявити новий штам коронавірусу

  • 22.12.2020, 12:10
  • 527

Тест-системи на коронавірус, які використовують в Україні, можуть виявити мутований вірус

Про це під час брифінгу повідомив головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

«Ми цілеспрямовано будемо посилювати тестування, щоб переконатися, чи циркулює новий мутований коронавірус в Україні. Особлива увага приділятиметься людям з симптомами коронавірусної хвороби, які в інкубаційний період були у Великій Британії. І від них у разі позитивного діагнозу буде забиратися ізолят вірусу для подальшого секвенування для того, щоб ми встановили, чи циркулює в Україні новий штам коронавірусу», — розповів Ляшко.

Також він додав, що особлива увага приділятиметься тому, як саме мутований вірус впливає на певні категорії людей: яка вікова група найбільше буде уражатись, яка буде тяжкість перебігу, чи збільшується кількість госпіталізацій, людей, які перебувають у реанімаціях, летальних випадків, чи можлива реінфекція.

Мутація коронавірусу збільшує ймовірність його проникнення в клітини організму, тому існує потенційна загроза, що новий штам вірусу активніше передаватиметься від людини до людини.

«Така мутація може викликати нові спалахи хвороби серед людей, що не перехворіли на коронавірус чи не вакциновані від нього. Однак наразі немає підтверджень, що мутований вірус збільшує летальність чи ускладнює перебіг самого захворювання», — додав Ляшко.

Схожі новини