Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як мотивувати дитину до читання

Багато батьків хочуть, щоб їхні діти більше читали. Але що робити, якщо навіть думка про читання викликає в дитини спротив? Є багато причин, через які дитина може не любити читання

Можливо, вона ще не знайшла жанр, який би їй сподо­бався. Або ж вона надто активна й хоче побавитися на вулиці замість читання нудних, на її думку, книг. Дитина може не лю­бити читати через те, що їй трапляються дуже складні книги. Якщо вона читає невпевнено, ймовірно, вона буде всіляко цього уникати.

Є кілька способів прищепити дитині любов до читання на все життя. Але спочатку потрібно з’ясувати причину, через яку дитині не подобається це заняття.

Дитині нудно. Вибираючи книгу, озирніться навколо й зауважте, що саме цікавить дитину. Що її захоплює або ви­кликає інтерес? Вибираючи книги того жанру, який найбільш цікавий дитині, ви прищеплюєте їй інтерес до читання.

Читання викликає труднощі. Якщо дитина читає не­впевнено, почніть з книг, що відповідають рівню її навичок. Використовуйте техніку п’яти пальців, щоб визначити, на­скільки добре дитина сприймає текст.

Читання незвичне для дитини. Чи читаєте ви самі книги у вільний час? Якщо дитина не бачить, що читання книг по­добається батькам, навряд чи вона сама полюбить це занят­тя. Подайте дитині позитивний приклад і обговорюйте з нею прочитані книги.

У дитини проблеми із зором. Якщо дитина з трудноща­ми може розглянути літери на сторінці, перевірте її зір. Мож­ливо, для читання їй потрібні окуляри.

Дитині не вистачає посидючості. Якщо дитина віддає перевагу іграм, а не читанню, поєднайте ці заняття. Приду­майте веселі ігри, в яких необхідно щось прочитати: складіть рецепт нової страви, пошукайте скарби за підказками або зробіть з дитиною вітальні листівки для друзів.

Дитина сприймає читання як нудну роботу. Не зму­шуйте її читати. Замість цього дайте їй відчути, що читання — це заняття для відпочинку. Читайте вголос, зробіть це за­няття цікавим і веселим. Якщо вона запинається або не може прочитати слово, проявіть терпіння. Дозвольте їй читати в зручному для неї темпі.

Тривале читання здається виснажливим. Якщо дитина не може довго бути уважною, вибирайте для неї книги неве­ликого обсягу: комікси, дитячі вірші та інші. Читаючи велику книгу, розділіть її на короткі уривки або робіть перерви для обговорення прочитаного.

Під час читання дитина почувається самотньою. Мож­ливо, вона хоче проводити більше часу з друзями замість чи­тання. Запропонуйте їй обмінюватися книгами з друзями. Це може стати хорошою традицією: діти можуть читати разом (можна запропонувати їм читати за ролями) або обговорю­вати прочитане.

Ми робимо те, що нам під силу та що ми вважаємо корис­ним. Діти чинять так само, коли справа стосується читання. Мотивуйте дитину до читання, покажіть їй, що це гідне занят­тя, — і вона його полюбить.

Схожі новини