Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Боснійці передали Лаврову старовинну українську ікону: спалахнув скандал

  • 18.12.2020, 08:55
  • 727

Голові МЗС РФ Сергію Лаврову під час його візиту до Боснії й Герцеговини подарували 300-річну ікону, яка може бути об'єктом української культурної спадщини, вивезеним з Луганська. На цьому тлі, згідно з повідомленнями ЗМІ, розгоряється новий дипломатичний скандал

Про це повідомляють #Букви.

Днями Лавров відвідав Боснію і Герцеговину. Під час візиту він мав зустріч з президентом республіки Мілорадом Додіком.

Один з найпопулярніших вебсайтів країни, Klix, повідомив 14 грудня, що під час зустрічі Додік подарував Лаврову 300-річну позолочену ікону, яка була знайдена на Луганщині.

Згідно з розповсюдженими фото агентства SRNA, на іконі є клеймо з написом «УРСР НарКомОсвіти Укрнаука», що нібито свідчить про те, що це — оригінал.

Згодом видання повідомило, що посольство України в Боснії й Герцеговині звернулося до Міністерства закордонних справ країни з проханням надати детальну інформацію про цю ікону, оскільки вона може бути об’єктом української культурної спадщини.

Посадовці в БіГ, як і українські чиновники, наразі не коментують цей випадок офіційно.

Читайте також: Україні потрібно уникати сценарію, який втілився у Боснії та Герцеговині, — експерт

У коментарі виданню «BBC Україна» речник МЗС України Олег Ніколенко підтвердив, що посольство спрямувало офіційну ноту.

«Про ситуацію нам відомо. Посольство України надіслало офіційну ноту МЗС Боснії і Герцеговини з вимогою надати пояснення та повну інформацію про обставини цієї справи. Також українська сторона очікує на зустріч з офіційними представниками МЗС БіГ. Зустріч має відбутися найближчими днями», — повідомив Ніколенко.

Більше інформації, зазначив речник, буде вже після цієї зустрічі.

Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній вважає, що цей подарунок був певним «політичним жестом».

«Це такий певний політичний жест у бік Російської Федерації, бо ця ікона саме якраз із тієї території, яка зараз перебуває, на жаль, в окупації. І це не залежить від нас як від церкви. Справді, добре, що Міністерство закордонних справ відреагувало на цю подію, бо такі речі взагалі-то не повинні відбуватися», — сказав Епіфаній у коментарі «Радіо Свобода».