Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Прикарпатські кажани живуть як на курорті

225 таких симпатяг врятували будівельники з Івано-Франківська

Цієї зими доля усміхнулася 225 кажанам, які з настанням холодів оселилися на даху багатоповерхівки в Івано-Франківську. Нині вони солодко сплять у теплих картонних коробках у Центрі реабілітації диких тварин, що розташований на території Галицького національного природного парку у селі Крилосі. А могли б і не перезимувати…

Скориставшись погідними днями, франківські ремонтники лагодили покрівлю однієї з місцевих висоток. Коли знімали стару бляху на парапеті, під нею побачили темно-бурі грудочки якихось дивних створінь, які кулилися від холоду. Швидко зрозуміли, що перед ними — кажани, і викликали на будову працівників природоохоронних служб.

Зоозахисники на чолі із заступником директора парку з наукової роботи Володимиром Бучком швидко прибули на місце. Й ідентифікували у такому незвичному місці цілу колонію леликів — так у нас ще називають кажанів (наукова назва — вечірниця руда). Залишати їх «на семи вітрах» не можна було — від переохолодження могли загинути. Кажанів привезли до Крилоса: зважили їх, нагодували-напоїли, вклали спати у картонні коробки, які помістили у комфортне місце з оптимальною для кажанів температурою і вологістю. Періодично наглядають за ними, дають їсти-пити.

За словами наукової співробітниці парку Мар’яни Рарик, як тільки блисне весняне сонечко і температура повітря не буде критичною для леликів, їх випустять на волю.

Схожі новини