Передплата 2024 «Добра кухня»

Канада оприлюднила звіт щодо збиття літака МАУ в Ірані

  • 16.12.2020, 08:35
  • 575

Канада опублікувала незалежний звіт про розслідування авіакатастрофи українського літака МАУ в січні 2020 року поблизу Тегерана

Як повідомляє Reuters, у звіті 79 сторінок, а сам він — «останнє висловлення розчарування західних країн тим, як Іран реагує на наслідки катастрофи, що забрала 176 життів».

У звіті сказано, що Іран не розслідує належним чином збиття літака. Ральф Гудейл, колишній міністр Кабінету міністрів Канади і спеціальний радник прем'єра Джастіна Трюдо, який допомагає сім'ям жертв авіакатастрофи, зазначив, що «багато ключових деталей» трагедії досі невідомі.

«Іран несе за це відповідальність, тому що… не проводив свої розслідування дійсно незалежним, об'єктивним та прозорим чином, і відповіді на ключові питання відсутні», — наголосив він у звіті.

Також у звіті сказано, що Канада й надалі буде відстоювати права рідних жертв катастрофи, вимагати від Ірану компенсацій, порушувати питання авіакатастрофи на всіх міжнародних майданчиках і «досліджуватиме всі механізми… щоб зробити небо безпечним для міжнародної цивільної авіації». Згадується ініціатива Безпечне небо, мета якої — не допустити повторення трагедії літака МАУ і рейсу MH17.

Літак МАУ рейсу Тегеран — Київ було збито вранці 8 січня 2020 року відразу після вильоту з аеропорту столиці Ірану. Внаслідок аварії загинули всі 176 осіб, які перебували на борту, серед них 11 українців. Більшість жертв були громадянами Ірану і Канади.

На четвертий день після катастрофи Іран офіційно визнав, що літак збили військові, які переплутали його з ворожою ціллю.

Читайте також: Катастрофа МАУ: з'явилися перші дані з розшифрованих самописців

Офіційний Тегеран стверджує, що причиною авіакатастрофи стала «людська помилка» оператора ППО, а не наказ іранського військового керівництва.

Україна з цим не згодна і вимагає від Ірану допуску до розслідування і грошову компенсацію.

За словами заступника міністра закордонних справ України Євгена Єніна, нещодавно Іран відкликав свою пропозицію про виплати сім'ям загиблих в авіакатастрофі літака МАУ.

У Генпрокуратурі кажуть, що Іран досі не передав Україні докази і матеріали у справі про катастрофу.

Схожі новини