Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені знайшли дешевий пристрій для безпечного знезараження поверхонь

  • 15.12.2020, 19:35
  • 748

Дослідники з Тель-Авівського університету (TAU) довели, що коронавірус можна вбити ефективно, швидко і дешево, використовуючи ультрафіолетові світлодіоди (УФ-світлодіоди)

Вони вважають, що технологія УФ-світлодіодів скоро стане доступною для приватного і комерційного використання.

Це перше дослідження, присвячене ефективності знищення вірусу з сімейства коронавірусів УФ-світлом на різних довжинах хвиль або частотах. Дослідження проводилося під керівництвом професорки Хадас Мамане, керівниці програми екологічної інженерії в Школі механічної інженерії TAU.

«Нині весь світ шукає ефективні рішення для дезінфекції поверхонь від коронавірусу. Проблема в тому, що для знезараження автобуса, поїзда, спортивного залу або літака хімічним розпиленням, вам потрібні фізичні сили, а для того, щоб розпорошення було ефективним, ви маєте дати хімічній речовині подіяти, а це час.

Однак системи дезінфекції на основі світлодіодних ламп можуть бути встановлені, наприклад, в системі вентиляції і кондиціонування повітря. Тоді вони будуть стерилізувати повітря, яке всмоктується, а потім випускається в приміщення", — підкреслила професорка Мамане.

«Ми виявили, що вбити коронавірус за допомогою світлодіодних ламп, що випромінюють ультрафіолетове світло, досить просто. Ми знищили віруси, використовуючи дешевші й доступніші світлодіодні лампи, які споживають мало енергії та не містять ртуті, як звичайні лампи. Наші дослідження мають комерційні та соціальні перспективи, якщо зважати на можливість використання таких світлодіодних ламп в усіх сферах нашого життя», — пояснила вона.

Читайте також: Чи можна інфікуватись коронавірусом від заражених предметів: дослідження

Дослідники перевірили оптимальну довжину хвилі для знищення коронавірусу і виявили, що довжина 285 нанометрів (нм) майже так само ефективна для дезінфекції вірусу, як довжина хвилі 265 нм. До того ж, для знищення понад 99,9% вірусу потрібно менше, ніж пів години. Цей результат важливий, оскільки вартість світлодіодних ламп з довжиною хвилі 285 нм набагато нижча, ніж вартість ламп з довжиною хвилі 265 нм, а перші також доступніші.

Дослідники вважають, що у майбутньому промисловість зможе вносити необхідні корективи і встановлювати лампи в роботизованих системах або системах кондиціонування повітря і тим самим зможе ефективно дезінфікувати великі поверхні і простори. Професорка Мамане вважає, що технологія буде доступна для використання вже незабаром.

Важливо відзначити, що дуже небезпечно намагатися використовувати цей метод для дезінфекції поверхонь усередині будинку. Щоб бути повністю ефективною, система повинна бути спроєктована так, щоб людина не піддавалася прямій дії світла.

Схожі новини