Передплата 2024 «Добрий господар»

Уряд обіцяє: вакцинація від коронавірусу буде безкоштовною для українців

  • 14.12.2020, 17:10
  • 547

Національна служба здоров'я отримає необхідне фінансування для розрахунків з лікарнями, які лікують пацієнтів з коронавірусом

Міністерство фінансів повністю профінансує вакцинацію від Covid-19 в Україні. Про це у Facebook повідомив голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги і медичного страхування Михайло Радуцький.

За словами депутата, Мінфін виконає три вимоги профільного комітету Ради.

«По-перше, держава повністю профінансує безкоштовну вакцинацію населення від Covid-19. Крім того, Національна служба здоров'я отримає необхідне фінансування для розрахунків з лікарнями, які лікують пацієнтів з коронавірусом, а в Бюджетному кодексі залишиться вимога про не менше 5% ВВП на медицину», ─ зазначив Радуцький.

Парламентар додав, що Мінфін виділить необхідні кошти на закупівлю вакцин і проведення вакцинації тому, не повинно виникнути проблем і з фінансуванням гарантованих «ковідних» пакетів.

Йдеться не тільки про пацієнтів із хронічними захворюваннями або людей, старше 65 років, але і про медиків, працівників сфери освіти, соцслужб, Нацполіції. Про це в ефірі «Україна 24» заявив глава МОЗ Максим Степанов.

За його словами, ці категорії громадян «точно вимагають вакцинації». В уряді підрахували, що таких осіб 20 млн 866 тисяч.

«Як мінімум цю кількість ми повинні забезпечити [вакциною] коштом держави. Саме тому ми закладали цифри в бюджеті 15,1 млрд грн, порахувавши цю кількість населення», — зазначив Степанов.

Міністр нагадав, що країна отримала офіційне схвалення запиту на отримання вакцини від фонду COVAX. У межах цієї міжнародної ініціативи України виділять 8 млн доз препарату.

Степанов розповів, що всі документи українська сторона подала до 14 грудня. Конкретна дата постачання ще невідома. Попередньо, це перший квартал 2021 року.

Схожі новини