Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Тяжкість хвороби залежить від генів: вчені зробили нове відкриття про COVID-19

  • 12.12.2020, 18:55
  • 916

Одна з головних загадок пандемії коронавірусу полягає в тому, що одні люди хворіють практично без симптомів, а інші опиняються в реанімації

Обстеження понад двох тисяч пацієнтів реанімаційних відділень показали, що всі вони мали гени, що можуть посилювати симптоми Covid-19. Результати дослідження опублікували в журналі Nature.

Під час дослідження вчені вивчили ДНК пацієнтів майже 200 відділень британських лікарень, які потрапили туди з діагнозом «коронавірус».

Потім геноми цих людей порівняли з геномами здорових, щоб виявити можливі розбіжності й знайшли кілька. Першим з них виявився ген TYK2.

«Цей ген є частиною системи, що робить ваші імунні клітини більш агресивними», — пояснює професор Бейлі.

Але якщо цей ген має дефект, імунна система може перегрітися, і тоді може початися сильне запалення, небезпечне для легенів хворого.

Для стримування таких процесів (наприклад, ревматоїдного артриту) застосовують антизапальні ліки, проте чи допоможуть вони у випадку з коронавірусом, можна з'ясувати тільки під час масштабних клінічних випробувань.

Генетичні відмінності також виявили в гені DPP9, що є важливим при запаленнях, та в гені OAS, що перешкоджає реплікації вірусу.

У пацієнтів відділень реанімації також знайшли варіації гена IFNAR2, що пов'язаний з виробленням інтерферону — потужної антивірусної молекули, яка запускає імунну систему за першої ознаки інфекції.

Вчені вважають: якщо організм виробляє надто мало інтерферону, це дає вірусу перевагу, він встигає швидко розмножитись, і це підсилює хворобу.

Читайте також: Британські вчені розповіли про вроджений імунітет до COVID-19

Інтерферон можна використовувати для лікування, однак ВООЗ, за результатами клінічних випробувань, дійшла висновку, що він не допомагає хворим у важкій формі.

Проте, як стверджує професор Університету Рокфеллера в Нью-Йорку Жан-Лоран Казанова, який вивчав вплив інтерферону, важливим є момент початку його вживання.

«Гадаю, якщо почати лікування в перші один-два-три-чотири дні з моменту захворювання, інтерферон працюватиме, оскільки він дасть організму молекули, які пацієнт не може виробляти самостійно», — каже професор Казанова.

За словами генетика з Імперського коледжу Лондона доктора Ванесси Санчо-Шиміцу, нові відкриття в галузі генетики дозволили детально вивчити біологічні механізми захворювання.

«Це гарний приклад надточної медицини, коли ми можемо визначити сам момент, коли щось в організмі пішло не так, — розповіла вона в інтерв'ю ВВС. — Результати цих генетичних досліджень допоможуть нам виявити шляхи подальшого терапевтичного втручання».

Водночас геном не поспішає відкривати всі свої таємниці.

Читайте також: Радіотерапія вбиває коронавірус — дослідження

Геномний проєкт і низка інших досліджень вже виявили генні кластери на хромосомі-3, тісно пов'язані з важкими симптомами захворювання, однак біологічне підґрунтя цих процесів поки не з'ясували. Саме тому генетики мають намір розширити коло пацієнтів, залучених до дослідження.

«Нам цікаві всі пацієнти, але особливо хотілося б бачити представників етнічних меншин, яких непропорційно багато серед тяжкохворих, — каже професор Бейлі. — До того ж терміново потрібно знайти нові методи лікування цього захворювання. Ми маємо зробити правильний вибір, що саме тестувати передусім, адже часу на помилки в нас немає».

Схожі новини