Передплата 2024 ВЗ

Розшифрували послання найзагадковішого серійного маніяка

  • 12.12.2020, 17:55
  • 1 561

Аж через 51 рік команді спеціалістів із трьох країн вдалося розшифрувати другу із чотирьох криптограм, відправлених американським серійним убивцею на прізвисько Зодіак у місцеві газети понад пів століття тому. Маніяка так і не впіймали, його справжнє ім’я – досі загадка

Однак слідство триває і увесь цей час послання зловмисника намагалися розшифрувати, аби хоч трохи наблизитися до розкриття справи, пише The Guardian.

Шифр, який нарешті вдалося розгадати, надійшов до редакції газети San Francisco Chronicle в листопаді 1969 року і відтоді вивчався експертами з криптографії. 11 грудня один із фахівців Девід Оранчак представив текст листа.

Експерти змогли розгадати так званий «Шифр 340» — він був названий так через кількість символів. При написанні маніяк використовував лише великі літери без пунктуації, а в слові рай припустився помилки: написав paradice замість paradise.

«Сподіваюся, ви весело проводите час, намагаючись зловити мене. Це був не я на телевізійному шоу, де підіймалося питання про мене. Я не боюся газової камери, оскільки вона відправить мене в рай ще швидше. Тому що тепер у мене достатньо рабів, які працюють на мене, а у інших немає нічого, коли вони добираються до раю, тому вони і бояться смерті. Я не боюся, тому що знаю: моє нове життя буде легким після райської смерті», — мовиться у посланні маніяка.

При цьому шифр, використаний в цьому посланні, відрізнявся від попереднього. Якщо в першому листі потрібно було підібрати букви, яким відповідали певні символи, то в новому шифрі слова шикувалися по діагоналі, а також зміщувалися в бік.

Що кажуть у ФБР

У ФБР підтвердили інформацію про те, що послання розшифрували, хоч і визнали: воно мало чим допоможе правоохоронцям, які намагаються знайти вбивцю впродовж вже кількох десятиліть.

Втім там запевнили, що розслідування справи триває.

«Вбивця Зодіак тероризував кілька громад в Північній Каліфорнії. І навіть з плином десятиліть ми продовжуємо шукати справедливості для жертв цих жорстоких злочинів», — сказала речниця ФБР Кемерон Пола.

Розшифрована криптограма — друга з чотирьох. Перший код, відправлений вбивцею, був розгаданий практично відразу ж місцевою подружньою парою. Він також був неінформативним, у записці йшлося:

«Я люблю вбивати, оскільки це дуже весело».

Що відомо про маніяка

Це — один із найзагадковіших убивць в історії. Він скоював свої злочини наприкінці 60-х років на території Північної Каліфорнії і Сан-Франциско. Його особа досі не встановлена. Прізвисько Зодіак маніяк придумав собі сам.

Зодіака пов’язують з п`ятьма вбивствами, скоєними в районі затоки Сан-Франциско, ще двом його жертвам вдалося втекти. Сам маніяк стверджував, що число вбитих ним людей сягає 37-ми.

Вбивця почав писати у газети в 1969 році, відправляючи свої шифри і погрожуючи новими вбивствами, якщо ті не опублікують їх.

Читайте також: Втретє втік з в'язниці: в Італії розшукують серійного вбивцю

Всього існує чотири криптограми, вбивця стверджував, що в одній з них буде розкрита його особистість. Пошуки злочинця тривають вже понад пів століття.

Про Зодіака і його шифри було знято відразу кілька фільмів, найвідоміший з них в 2007 році створив режисер Девід Фінчер.

Схожі новини