Де взяти «сонячний» вітамін D
Про користь вітаміну D відомо давно. Цей мікроелемент уповільнює процеси старіння, захищає від запалень, зміцнює кістки, а також сприяє профілактиці хвороби Альцгеймера, хвороб серця, підвищеного тиску, раку та інсультів. Щоб заповнити нестачу сонячного вітаміну в осінньо-зимовий період, важливо включити у свій раціон продукти, в яких він є
Нестача вітаміну D впливає на стан здоров’я, зовнішній вигляд і навіть, як встановили вчені з Іспанії, зараження Covid-19. Дослідження медиків довело, що у 82,2% у людей з коронавірусом виявлено дефіцит сонячного вітаміну. Медики не вважають, що наявність цього вітаміну позначається на перебігу хвороби, але не виключають, що він сприяє боротьбі з інфекцією.
Не секрет, що кращий, простий і швидкий спосіб отримати D-вітамінізацію — побути на сонці. Причому чим темніша шкіра, тим довше слід приймати сонячні ванни. Однак взимку нестача вітаміну D неминуча. Виправити ситуацію можна, змінивши свій раціон. Насамперед необхідно включити в нього продукти з корисними речовинами.
- Жирна риба — найпоширеніше природне джерело вітаміну D. Додайте у раціон сардини, лосось, скумбрію, і нестача «сонячного» вітаміну не буде проблемою. Крім того, риба багата на йод, а також на особливий жировий комплекс Омега-3.
- Яйця, зокрема жовтки, — ще один спосіб отримати дозу D-вітаміну. Вони не лише заповнюють нестачу, а й сприяють його виробленню.
- Гриби. Лисички, сироїжки або грузді — вони містять велику кількість вітаміну D.
- Молоко. У ньому є не лише кальцій і залізо, а й корисний «сонячний» мікроелемент. А щоб не було проблем зі шлунком, можна вживати не коров’яче, а соєве, мигдальне або гречане молоко.
- Вітамінні добавки. Нерідко лікарі прописують додаткові джерела вітаміну D — це риб’ячий жир або спеціальні засоби.