Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Де взяти «сонячний» вітамін D

Про користь вітаміну D відомо давно. Цей мікроеле­мент уповільнює процеси старіння, захищає від за­палень, зміцнює кістки, а також сприяє профілактиці хвороби Альцгеймера, хвороб серця, підвищеного тиску, раку та інсультів. Щоб заповнити нестачу со­нячного вітаміну в осінньо-зимовий період, важливо включити у свій раціон продукти, в яких він є

Нестача вітаміну D впливає на стан здоров’я, зо­внішній вигляд і навіть, як встановили вчені з Іс­панії, зараження Covid-19. Дослідження медиків довело, що у 82,2% у людей з коронавірусом виявлено дефіцит сонячного вітаміну. Медики не вважають, що на­явність цього вітаміну позначається на перебігу хвороби, але не виключають, що він сприяє боротьбі з інфекцією.

Не секрет, що кращий, простий і швидкий спосіб отри­мати D-вітамінізацію — побути на сонці. Причому чим темніша шкіра, тим довше слід приймати сонячні ванни. Однак взимку нестача вітаміну D неминуча. Виправити си­туацію можна, змінивши свій раціон. Насамперед необхід­но включити в нього продукти з корисними речовинами.

  • Жирна риба — найпоширеніше природне джерело вітаміну D. Додайте у раціон сардини, лосось, скумбрію, і нестача «сонячного» вітаміну не буде проблемою. Крім того, риба багата на йод, а також на особливий жировий комплекс Омега-3.
  • Яйця, зокрема жовтки, — ще один спосіб отрима­ти дозу D-вітаміну. Вони не лише заповнюють нестачу, а й сприяють його виробленню.
  • Гриби. Лисички, сироїжки або грузді — вони містять велику кількість вітаміну D.
  • Молоко. У ньому є не лише кальцій і залізо, а й ко­рисний «сонячний» мікроелемент. А щоб не було проблем зі шлунком, можна вживати не коров’яче, а соєве, миг­дальне або гречане молоко.
  • Вітамінні добавки. Нерідко лікарі прописують до­даткові джерела вітаміну D — це риб’ячий жир або спеці­альні засоби.

Схожі новини