Передплата 2024 «Добра кухня»

Євросоюз продовжив "кримські" санкції проти РФ

  • 11.12.2020, 13:55
  • 433

Лідери ЄС під час саміту у Брюсселі у четвер, 10 грудня, погодили подовження ще на пів року - до кінця липня 2021 року - економічних санкцій проти Росії через порушення нею територіальної цілісності України

Про це повідомив речник голови президента Європейської Ради Шарль Мішель.

Європейські лідери констатували, що прогресу в імплементації мінських домовленостей не відбулося, тому санкції проти Росії підлягають подовженню.

Секторальні санкції передбачають заборону на доступ до ринку капіталів Євросоюзу для кількох російських банків і компаній, ембарго на постачання у РФ зброї та товарів подвійного призначення, а також перекриття доступу до технологій і послуг в енергетиці, зокрема у добуванні нафти на глибоководних, арктичних чи шельфових родовищах.

Офіційно щодо продовження санкцій вирішить Рада Європейського Союзу, а після опублікування документа в «Офіційному бюлетені» ЄС рішення набуде чинності.

Читайте також: Путін переконаний, що відносини РФ та України зіпсувалися не через Крим

Нагадаємо, що вперше санкції проти РФ у вигляді заборони на в'їзд і заморожування активів у ЄС запровадили у 2014 році. Щоразу вони оновлюються.

Так, посли Європейського Союзу 9 вересня проголосували за подовження санкцій проти РФ за незаконну анексію Криму. Також антиросійські обмеження поширили на росіян, які брали участь у будівництві Керченського мосту.

Раніше голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що не бачить передумов для зустрічі в «нормандському форматі» (Україна, Росія, Німеччина і Франція) в 2021 році через те, що Москва не змінює своєї позиції.

Схожі новини