Передплата 2024 «Добра кухня»

Сам собі лікар

37% українців при появі симптомів захворювання не звертаються по медичну допомогу, а займаються самолікуванням

10% - стільки українців вважає свій стан здоров'я відмінним і стільки ж — жахливим. 40% переконані, що в них — хороше здоров'я, і така ж кількість впевнена, що здоров'я у них — помірне. І це при тому, що понад половина опитаних українців має зайву вагу — один із факторів ризику багатьох захворювань. Зокрема, вбивці номер один — ішемічної хвороби серця, на яку, за даними ВООЗ, припадає 16% смертей у світі.

Про це свідчать результати дослідження «Індексу здоров'я 2019», в якому взяло участь 10 тисяч українців різного віку, статі, які проживають у різних населених пунктах. Респонденти відповіли на 130 запитань, які стосуються їх здоров'я.

63% повідомили, що проходять профілактичні огляди протягом останніх 12 місяців. 82% опитаних батьків вакцинували своїх дітей. 68% знають симптоми інсульту та як діяти у разі їх появи (найменше володіють такою інформацією жителі Тернопільської, Хмельницької та Івано-Франківської областей).

Проведене дослідження виявило й чимало негативних тенденцій.

37% воліють при появі симптомів захворювання займатися самолікуванням. Найменше довіряють лікарям жителі Сумської області — 53%, найбільше — Волинської (самі собі проводять діагностику і призначають лікування лише 15% жителів цієї області).

73% українців задоволені роботою свого сімейного лікаря. А от серед тих, кому торік довелося лікуватися у стаціонарі, задоволених — лише 52%.

Торік на «первинці» лікувалося 39% жителів України. 73% з них довелося платити — за сам візит, товари медичного призначення, лабораторні аналізи та/чи діагностичні обстеження. Платили як офіційно у касу, так і на рахунки благодійних внесків або ж «віддячувалися» у конверті. Найгірша ситуація з неформальними платежами склалася у Харківській області — 38% опитаних зізналися, що змушені були дати хабар медикам.

2019 року (порівняно з 2018-м) зросла частка тих, від кого медики вимагали грошової винагороди — з 31% до 50%. Частка тих, кому ці витрати було важко покрити, практично не змінилася — 47%. Водночас 2018-го гроші на лікування довелося позичити 53% з них, а 2019-го — 44%.

Схожі новини