Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Запит Зеленського щодо скандального рішення КСУ отримав відповідь від Венеційської комісії

  • 10.12.2020, 11:10
  • 686

Конституція України не вказує, який орган повинен перевіряти декларації держслужбовців, заявили у комісії

Про це йдеться у відповіді Венеціанської комісії на запит президента Володимира Зеленського щодо повноважень антикорупційних органів, яку цитує Укрінформ.

«Відтак, чи створювати, або ні, спеціальний правовий механізм перевірки декларацій суддів — це не приписується міжнародними стандартами. І попередня модель (в Україні — ред.), коли декларації суддів та інших державних службовців перевірялися одним органом (НАЗК — ред.), є широко поширеною у регіоні. Це означає, що вибір найбільш відповідного варіанту лежить за національним законодавством», — заявили у комісії.

При цьому члени комісії констатували, що Конституція України не вказує, який орган повинен перевіряти декларації держслужбовців.

У висновках зазначається, що КСУ у своєму рішенні від 27 жовтня 2020 року вважає, що перевірка декларацій суддів здійснює на них тиск.

«Цей аргумент, однак, не веде до необхідності припинення нині наявного механізму перевірки декларацій, але натомість вказує на необхідність забезпечення відповідних гарантів проти зловживань», — вважають експерти.

Серед можливих шляхів реформування механізму перевірки фінансових декларацій суддів у комісії пропонують наділити такими повноваженнями Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС).

Схожі новини