Передплата 2024 ВЗ

В Україні почали списувати податкові борги: закон набрав чинності

  • 10.12.2020, 09:50
  • 529

Сьогодні набрав чинності відповідний закон про зміни до Податкового кодексу для підтримки бізнесу на час карантину

Вчора закон оприлюднили у виданні «Голос України». Він набрав чинності з дня, наступного за днем ​​опублікування.Про це повідомляє РБК-Україна.

Так, набрав чинності закон № 1071-ІХ, який передбачає надання одноразової матеріальної допомоги малим та середнім підприємцям, а також найманим працівникам. Згідно з документом, отримати грошову допомогу у розмірі 8 тис. грн зможуть наймані працівники, які втратили частину заробітної платні внаслідок запровадження карантинних обмежень, та фізичні особи-підприємці (ФОП), які втратили частину доходу внаслідок карантину.

ФОПи не зможуть отримати допомогу, якщо вони зареєстровані менше ніж за три місяці до набрання чинності цим законом; якщо у 2020 році сплатили ЄСВ за себе менше ніж за три місяці, а також якщо їхній вид діяльності не підпадає під карантинні обмеження.

Крім того, документ передбачає надання одноразової матеріальної допомоги компаніям для виплат найманим працівникам, щоб не скорочувати їх під час дії карантину. Ця норма стосується підприємств, які (на час набуття чинності законом) вимушено скоротили або можуть скоротити тривалість робочого часу працівників через простій у зв'язку з впровадженням карантину.

Закон № 1072-ІХ, яким вносяться зміни до Податкового кодексу та інших законів України, передбачає списання податкового боргу платникам податків у разі, якщо сукупний розмір боргу платника за всіма податками та зборами не перевищує 3060 грн.

Платники єдиного податку І групи звільняються від сплати цього податку за грудень 2020 року та січень — травень 2021 року.

Також до 29 грудня 2021 року відстрочено погашення податкового боргу платників податків — фізичних осіб, зокрема самозайнятих осіб, що в загальній сумі не перевищує 6800 грн.

Закон № 1073-ІХ «Про внесення змін до статті 28 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» розширює перелік напрямків, за якими можуть використовуватися кошти Фонду з боротьби з наслідками епідемії коронавірусу. Зокрема, цими коштами може фінансуватися: одноразова матеріальна допомога громадянам у разі посилення карантину; матеріальна допомога бізнесу для збереження робочих місць; одноразова компенсація бізнесу для сплати ЄСВ за найманих працівників.

Схожі новини