Передплата 2024 «Добра кухня»

Шефи з ресторанів VS армійські кухарі: змагання на полігоні у Старичах (фото, відео)

  • 09.12.2020, 19:30
  • 1 216

У 184-му навчальному центрі Національної академії сухопутних військ ім. Сагайдачного на Львівщині, військові кухарі кинули професійний виклик своїм колегам із львівських ресторацій

Цивільні шеф-кухарі, так би мовити, кинуту рукавичку підняли й прибули на полігон, аби з’ясувати хто на кухні є № 1, пише АрміяInform.

«На базі нашого навчального підрозділу цього року вже відбувалися першості серед військових кухарів Сухопутних військ, а згодом і всіх Збройних Сил», — розповідає заступник командира батальйону матеріально-технічного забезпечення майор Роман Заблоцький. — «Тому, аби не збавляти темпів у підготовці наших фахівців для війська, а ще й додати в цей процес елемент здорового суперництва, ми вирішили запросити до участі у змаганні шеф-кухарів з мереж відомих львівських ресторацій. Написали офіційні запрошення на ім’я власників — і ті погодились», — додає офіцер.

Для «батлу на пательнях» зголосилися дві цивільні ресторації. Кожна з мереж надіслала шеф-кухаря та його двох «підмайстрів». Отже, маючи за плечима досвід організації кухарських «чемпіонатів», військові вирішили не міняти програми, а лише урізноманітнити її. У команді — три учасники: власне, «шеф» і два його помічники. За умовами конкурсу претендентам потрібно було приготувати першу страву, другу страву, салат тощо. Окрім цього, у параметрах оцінювання — подача страви, її зовнішній вигляд, смакові характеристики і, власне, швидкість, з якою команда упорається із завданням.

А відповідно до меню-розкладки продуктів завдання всім трьом командам випало нелегке. Гостра зупа-бограч була першою стравою, а другою — м’ясні лангети (це щось схоже на відбивні) з гарніром із гречаної каші. Щодо салату — олів’є. Та, щоби запити все це, слід було зварити узвар із сушених фруктів. На виконання завдання давалося дві години. А готували всі страви з використанням польових кухонь КП-50. Оцінювати вправність конкурсантів повинно було журі, до складу якого увійшли офіцери навчального підрозділу логістики, а також представники ресторанного бізнесу. Крім того, остаточну крапку в питанні, хто саме переміг, повинні були поставити солдати-строковики, для яких і готували обід за меню-розкладкою.

Голосувати компетентне журі мало за допомогою кольорових жетонів із написами «відмінно», «дуже добре», «добре» і… «добре, але могло бути і краще». У кожного судді був комплект жетонів з такими написами, які вони мали опустити у спеціальну ємність для голосування. У даному разі це були алюмінієві кювети для польових кухонь з нанесеними на них логотипами й символікою закладів харчування та армійського підрозділу забезпечення.

Зрештою, саме підрахунок голосів остаточно визначив переможців — команда військових кухарів. Коментуючи рішення суддівської колегії, запрошений як незалежний експерт колишній офіцер-тиловик підполковник запасу Олег Поляруш наголосив, що всі команди показали себе професійними і вправними. Але військові кухарі все ж випередили своїх цивільних колег за деякими показниками. Зокрема, щодо технології приготування, а також подачі їжі та сервірування столу.

За перше місце у змаганнях військові кухарі отримали цінні подарунки — кожній дістався спеціальний кухарський «шеф"-ніж. Бо це, як відомо, — головний інструмент старшого на кухні. Члени команд, що посіли друге та третє місця, отримали на згадку військові шапки, шарфи-бафи та рукавиці.

Схожі новини