Передплата 2024 ВЗ

Петро Порошенко запропонував шість конкретних кроків для забезпечення миру на Донбасі

  • 09.12.2020, 18:04
  • 1 176

Він застерігає, що хитка пауза на Донбасі в будь-який момент може вибухнути новою ескалацією

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» у річницю Нормандської зустрічі в Парижі запропонував конкретні кроки на шляху до забезпечення миру на Донбасі. У своєму відеозверненні у Фейсбуці він наголосив, що влада повинна через відновлення реформ, дотримання верховенства права, успіху на антикорупційному фронті та економічне зростання зміцнювати стійкість України у відсічі російському агресору.

«Пропоную таку філософію руху до миру на Донбасі на основі виконання Мінських домовленостей.

  • По-перше, відновлення роботи над «дорожньою картою» імплементації Мінська, яка б передбачала чітку послідовність кроків на основі верифікації з боку ОБСЄ і дотримання принципу «спершу безпека».
  • По-друге, закриття кордону і чіткий графік виведення російських окупаційних військ і озброєння з Донбасу.
  • По-трете, розміщення «блакитних шоломів» ООН з підтримання миру на території ОРДЛО за мандатом Ради Безпеки ООН, яка б сприяла виконанню безпекових зобов’язань і створенню належних умов для проведення місцевих виборів.
  • По-четверте, постійне підвищення санкційного тиску на російського агресора.
  • По-п'яте, зміцнення української армії через посилення її матеріально-фінансового забезпечення та пожвавлення співпраці з міжнародними партнерами з метою отримання високотехнологічної летальної зброї.
  • По-шосте, активніша участь американської сторони у переговорному процесі на донбаському треку, в тому числі через її залучення до нормандського формату після зміни адміністрації в Білому домі", — зазначає Петро Порошенко.

П’ятий Президент також зазначив, що задля зустрічі з Путіним Зеленський погодився на поступки, які «обнулили» принцип «спершу безпека». «І тепер українські дипломати мусять докладати чимало зусиль, щоб до нього повернутися», — констатує Порошенко.

Він наголошує: через рік на Банковій минула ейфорія від зустрічі у Парижі. «Стріляти не припинили. Стріляти стали на так часто — це правда. Загиблих менше, і це добре. Але мир не настав, і навіть не наблизився», — констатує лідер «Європейської Солідарності».

«Я не грішу на Зеленського, бо війна — це злочин і відповідальність Путіна. Я хочу, щоби влада із допущених помилок зробила висновки. Нормандський процес, за розблокування якого дехто почепив собі медальку, — зупинено. Заморожено процес звільнення українських заручників. А Цемаха, який збивав „Боїнг“; беркутів, які мали назвати в суді замовників розстрілу Майдану; найманців-вагнерівців Путін вже отримав. Україна натомість втратила ключових виконавців і свідків злочинів російського керівництва», — говорить Порошенко.

Він застерігає, що хитка пауза на Донбасі в будь-який момент може вибухнути новою ескалацією.

«На дипломатичному фронті українська влада практично згорнула боротьбу з Кремлем. Це дезорієнтує наших міжнародних партнерів», — зазначає Петро Порошенко.

Він наголосив, що ключовим позитивом є активність проукраїнських сил і справжніх патріотів, які не дозволили владі перетнути «червоні лінії».

«Європейська Солідарність у співпраці з суспільством і волонтерами буде пильнувати, щоб не допустити капітуляції під виглядом миру. Ми готові підставити плече владі, якщо вона цього захоче, аби консолідованими зусиллями відновити територіальну цілісність і суверенітет України», — наголошує лідер опозиції.

Схожі новини