Передплата 2024 «Добра кухня»

Вужі на Одещині зазимували у “Водоканалі”...

У зимову холоднечу все живе ховається ближче до тепла. Не виняток - змії

Своїми оселями часто-густо вони обирають доволі несподівані місця, а не тільки нори у землі. У місті Рені на Одещині рептилії облюбували собі… шахту водоканалу, точніше, засувку, яка регулює водопостачання. Два десятки цих екземплярів обліпили агрегат, наче спрути.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про незвичних екскурсантів у тунелях міських водомереж сповістив своїх краян мер Рені Ігор Плехов. І це відразу викликало жваву дискусію, часто — з політичним підтекстом («кубло депутатів»).

Але більшість респондентів всерйоз перейнялася плазунами. Людмила Сломінська зазначила: «Це — водяні вужі, вони не отруйні. Не викидайте їх на мороз, бо загинуть там».

Інша жителька Одещини, Маріанна Черня, ще й дала корисні поради: «Це нормальне природне явище для змій — ховатися ближче до тепла. Зазвичай закопуються в землю, під кореневища дерев. Біля підземної водомережі їм тепло, отож вирішили там зимувати. Зараз змії не несуть жодної небезпеки. Можна зняти їх і перенести в інше тепле місце. Тільки не на вулицю! — бо загинуть там. Не вбивайте цих плазунів — їх занесено у Червону книгу».

У сільській місцевості змії люблять ховатися у теплих хлівах, коморах, сараях, підвалах. А також у спеціальних ямах-овочесховищах, де селяни зберігають на зиму картоплю. Як тільки блисне весняне сонце, «гади» вилізуть «засмагати».

Схожі новини