Передплата 2024 «Добра кухня»

Після трьох років полону, двоє українців повернулися додому

  • 09.12.2020, 18:30
  • 773

В Україну повернулися двоє українців, яких захопили та утримували на території Іраку з липня 2017 року

Мова йде про Євгена Фоменкова та Олександра Санпітера. Як повідомили в Офісі президента України, їх звільненню передувала «значна системна робота».

«Це нагадування всім нашим громадянам, які перебувають у полоні в будь-якій державі, у тому числі в російському полоні та на окупованих частинах України — Донецької, Луганської областей та Криму, та їхнім родинам, що повернення можливе й обов’язково відбудеться», — заявила омбудсмен Людмила Денісова.

Як пише НВ, ветеран батальйону Донбас Євген Шевченко, Олександр Санпітер (19.12.1974) та Євгеній Фоменков (01.11.1972) були викрадені у серпні 2017 року з готелю у місті Сулейманія (Іракський Курдистан). Невідомі озброєні люди у військовій формі вивезли їх з готелю та утримували на території військової бази поблизу міста Кіркук.

Українських громадян взяли у заручники через обман українських чиновників під час продажу озброєння. Євген Шевченко стверджує, що до схеми причетний один з чиновників Харківської митниці, який пообіцяв курдам продати комплекс постановники радіоперешкод Анклав, ПЗРК Ігла-1м, ПТУР Скіф та постріли до нього.

Задля гарантій отримання зброї в Ірак відправили товаришів митника Олександра Санпітера та Євгенія Фоменкова. Після передоплати у розмірі $ 1 млн, яку здійснили курди на рахунки української сторони, зброю так і не доставили. У результаті Санпітера та Фоменкова взяли у заручники.

Схожі новини