Передплата 2024 «Добрий господар»

60 років вважали копією: в Брюсселі випадково знайшли оригінал картини XVII сторіччя

  • 09.12.2020, 20:10
  • 646

Картина, що з 1960-х років висіла у муніципальній будівлі Брюсселя та вважалася копією, виявилася оригіналом роботи фламандського майстра Якова Йорданса

Визначити дату створення картини із зображенням немовляти Ісуса з Джозефом, Марією та її матір'ю Святою Анною вдалося за допомогою низки аналізів, зокрема дендрохронології, — датування дерев'яних панелей на яких написана картина, передає The Guardian.

Експерти визначили, що це у Брюсселі знайдено найстарішу відому версію Святого Сімейства Йорданса, написана на початку XVII сторіччя. Йорданс використав ту саму композицію, з варіаціями, на трьох інших картинах Святого Сімейства, що зберігаються Метрополітен-музеї Нью-Йорка, Ермітажі у Санкт-Петербурзі та мюнхенській Пінакотеці.

Як зазначив експерт з культурної спадщини Сен-Жиля П'єр Дежемеппе віднайдена робота «дасть нам краще розуміння пізніших версій».

«Неймовірне відкриття» зробив Королівський інститут культурної спадщини за допомогою міжнародних експертів у рамках інвентаризації культурних цінностей у брюссельському районі Сен-Жиль.

За даними дослідників, деревина використана на панелі із зображенням Святого Сімейства походила з того самого дерева, яке використовував Ван Дейк. Вони допускають, що Йорданс і Ван Дейк і Йордаенс працювали в студії Рубенса одночасно.

Яков Йорданс — провідний фламандський художник бароко, який був сучасником Пітера Пола Рубенса та Ентоні ван Дейка. Картину, знайдену у Брюсселі, він написав у 1617 або 1618 роках, коли йому було 25 років.

Після реставрації робота буде виставлена наприкінці наступного року в Королівському музеї образотворчих мистецтв Бельгії у Брюсселі.

Схожі новини