Передплата 2024 «Добрий господар»

Закон щодо е-декларацій передали на підпис президенту

  • 07.12.2020, 11:30
  • 564

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон №4460-д, який відновлює кримінальну відповідальність за брехню у деклараціях

Про це йдеться у повідомленні Інформаційного управління Апарату Верховної Ради.

Згідно з повідомленням, Разумков підписав закон України № 4460-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування».

«Документ переданий на підпис президенту України», — йдеться у повідомленні.

Згідно з документом, умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (наразі це від 1,3 до 9 млн. грн. — ред.) карається штрафом від 2,5 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42,5 до 51 тис. грн. — ред.) або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Умисне внесення суб’єктом декларування недостовірних відомостей від 4 тис. прожиткових мінімумів (наразі 9 млн. грн.) карається штрафом від 3 до 5 тис. неоподаткованих мінімумів (від 51 до 85 тис. грн.) або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Водночас умисне неподання декларації карається штрафом від 2,5 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Читайте також: Засланий козачок: кого називають «смотрящим» у КСУ

Нагадаємо, КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування статків.

Зеленський після термінового засідання РНБО заявив, що система е-декларування в Україні працюватиме. Пізніше президент закликав голову КСУ Олександра Тупицького піти у відставку.

Уряд зобов'язав НАЗК невідкладно відновити доступ до реєстру е-декларацій.

4 грудня Верховна Рада ухвалила проєкт закону № 4460-д, який повертає кримінальну відповідальність за недостовірні дані в деклараціях.

Схожі новини