Передплата 2024 ВЗ

Воювати з Угорщиною не будемо, - Кулеба

  • 07.12.2020, 12:35
  • 693

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не налаштована політично воювати з Угорщиною

Про це він розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

Кулеба заявив, що намагається вирішити проблеми з Угорщиною з трьох причин.

«По-перше, це важлива країна-сусід у Центральній Європі, і ми теж частина цього простору. По-друге, це держава-член НАТО, і ми хотіли б нормально взаємодіяти з Угорщиною у питанні євроатлантичної інтеграції. По-третє, це держава-член Євросоюзу, позиція якого для нас теж важлива», — пояснив глава МЗС.

Він підкреслив, що обидві сторони повинні поважати законодавство і національні інтереси один одного.

«Ніхто не налаштований політично воювати з Угорщиною. Але й Угорщина повинна поважати наше національне законодавство й інтереси», — сказав Кулеба.

Кулеба також пояснив, чому у відносинах з Угорщиною стаються конфліктні ситуації.

«Приховані травми викликають зіткнення інтересів. І плюс Угорщина взагалі в останні роки дуже амбітно себе веде не тільки у відносинах з Україною, але і з рядом інших країн, зокрема і з Європейським союзом», — додав міністр.

Читайте також: Угорщину запідозрили в «тихій» окупації території України

30 листопада СБУ прийшла з обшуками до благодійного фонду, пов'язаного з Угорщиною. У спецслужбі заявили, що перевіряють інформацію про причетність фонду до діяльності, спрямованої на порушення суверенітету України.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто негайно відреагував на обшуки: викликав посла України «на килим» та заявив, що поскаржиться на Україну на засіданні НАТО 1 грудня.

Також Служба безпеки України заявила, що перевіряє наявність ознак протиправної діяльності в діях депутатів Сюртівської сільської об’єднаної територіальної громади, які виконали угорський гімн під час присяги.

2 грудня Угорщина заявила, що обрані на Закарпатті депутати Сюртівської ОТГ під час присяги співали не гімн Угорщини, а «молитву угорців, якій декілька сотень років».

2 листопада угорські депутати Європарламенту від партії «Фідес» у спільній заяві назвали обшуки СБУ в Товаристві угорців Закарпаття «громадянською війною».

Схожі новини