Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"ЄС" наполягатиме на розгляді проєкту із жорсткішим покаранням за недостовірні декларації

  • 04.12.2020, 19:50
  • 561

П'ятий президент Петро Порошенко висловив незадоволення ухваленим законопроєктом про відновлення покарання за недекларування майна

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Cьогоднішнім рішенням Верховної Ради про відповідальність за недостовірне декларування я незадоволений і поділяю низку критичних аргументів стосовно цього законопроєкту.

Грошові пороги для покарання завищені, а саме покарання — занадто м'яке. Це ліпше, ніж нічого. Це краще, ніж жодної відповідальності. От так, якщо коротко, можна описати результат.

Чи могло бути рішення інакшим? Так, і ми за лічені години після рішення КС внесли законопроєкт, який передбачав відновлення статус-кво із жорсткою кримінальною відповідальністю за помилки у декларуванні. Місяць і тиждень зверху було витрачено на дискусії у питанні, де все гранично ясно.

А що, монобільшість уже розпустили? Чи вже нема 254 депутатів, за яких Зеленський брав персональну відповідальність, коли вів їх на вибори? Що їм заважало відновити закон за кілька днів? Відповідь проста. Це ми звикли декларуватися з 2016 року, а нові обличчя злякалися декларування.

Волинку тягнули сорок днів лише через брак голосів у монобільшості. І через відсутність політичної волі Зеленського забезпечити силами власної коаліції відновлення реальної відповідальності за свідомі помилки у деклараціях. Його, як виявилося, у цій історії цікавило лише одне — взяти під контроль Конституційний Суд. А з корупцією він не бореться. Він її «кришує» і тому вирішив стати особистим адвокатом пана Татарова.

Ми будемо наполягати на розгляді нашого проєкту по кримінальній відповідальності. І законопроєкту щодо посилення конкурсних засад під час призначення нових суддів КС із залученням комісії міжнародних експертів, яка перевіряла на доброчесність кандидатів до Вищого антикорупційного суду.

Схожі новини