Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Індіанці додумалися, як заохотити дітей пити молоко

  • 04.12.2020, 18:00
  • 658

У тропічних лісах Бразилії росте невеличке красиве гіллясте деревце з блискучим листям. Цілий рік воно квітне жовтими квітками та плодоносить. Але шукати квітки цього дерева на гілочках – марнування часу, адже вони ховаються прямо на корі стовбура, з якого звисають оранжево-жовті довгасті плоди, схожі на ребристі огірки

Під дерев’янистою оболонкою плоду — до десяти зернят, які на­зивають какао-бобами. Ці зерна вміщують багато таких елементів, без яких людині просто не впора­тися. Вони на 50% складаються з олії, на 23% - з білків, містять крохмаль, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, ароматичні речо­вини, а також меланін, теобромін та антиоксиданти, які запобігають появі раку. У них присутні дубильні речовини, щавлева кислота, пу­рини.

Спочатку люди використо­вували лише м’якуш цих плодів, поки не дізналися про дивовижні властивості какао-бобів і не на­вчилися готувати з них чарівний поживний напій, здатний віднов­лювати сили. Піонерами какао якнайменше три тисячі років тому були індіанські народи Мексики — ацтеки та майя. Зерна какао вони цінували так високо, що навіть ви­користовували їх як гроші. А ось із порошку какао-бобів готували пінний напій, який називали «чо­коатль», тобто «божественний на­пій», або «гірка вода». Какао стало неодмінною частиною культури давніх індіанців — без нього не об­ходилися ані багаті, ані бідні. За якийсь час чарівний аромат какао та його цілющі властивості запо­лонили майже всю Земну кулю.

Сьогодні вже ніхто не сумніваєть­ся у користі відомого й улюбле­ного дітьми та дорослими напою. Звісно, найбільшими прихильни­ками какао є найменші. Далеко не кожна дитина може зранку по­снідати, а випита зранку чашка ка­као дозволяє не відчувати голоду 2−3 години — майже до обіду. Але варто зазначити, що для малюків краще готувати не чисте какао, а коктейлі, які складаються з какао, змішаного з молоком. Молоко є життєво необхідним продуктом для здорового росту і розвитку дитини, хоча діти не завжди охо­че п’ють його у чистому вигляді. А шоколадно-молочний коктейль на основі какао, без сумніву, припа­де кожному до душі.

Лідія Пшенична для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини