Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівська обласна лікарня «переїде» з Любеня, а Львівський історичний музей – з Червонограда

Верховна Рада заборонила безпідставну перереєстрацію комунальних установ

Верховна Рада у другому читанні і в цілому ухвалила законопроєкт № 3118, який заборонив поширену досі практику перереєстрації комунальних установ їхніми власниками — місцевими радами — з одного населеного пункту в інший. При перереєстрації разом із комунальною установою на нове місце «перекочовує» й сума усіх податків з доходів осіб, що працюють у цій установі (а це мільйони гривень). Про ухвалення законопроєкту повідомила на своїй сторінці у ФБ його співавторка, нардепка від «Голосу» Галина Васильченко.

НА Львівщині подібна «шокова» пере­реєстрація, нагадаємо, відбулася торік. З легкої руки Львівської обласної ради зі Львова до Червонограда «переоформили» Львівський історичний музей (пл. Ринок, 6), Львівську обласну клінічну лікарню — до Ве­ликого Любеня, Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф — до села Завадівка Турківського району, Львівський державний онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр — у Старий Самбір, Львівський обласний госпі­таль ветеранів війни та репресованих — із Ви­нників у Дубляни Самбірського району.

«Це коштувало місту 47 млн грн. Фактично до сьогодні не було ніяких законодавчих ре­гуляторів, які би зупиняли це свавілля, — на­писала Галина Васильченко. — Протягом 2017−2019 рр. у такий спосіб було перереєстровано 136 установ у 16 областях! Через це місцеві бюджети недоотримували ключовий пода­ток — податок з доходів фізичних осіб. Втрати по всій Україні становили 128 млн грн! При­чин для таких необґрунтованих дій могло бути багато, наприклад, політичний тиск чи власні фінансові вигоди. Але віднині такі методи віді­йдуть у минуле. Обласні та райради протягом трьох місяців зобов’язані повернути місцевим громадам мільйони їхніх податків».