Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Які обмеження введуть під час локдауну: пояснення від нардепа

  • 03.12.2020, 11:55
  • 666

Транспорт під час жорсткого карантину буде працювати з обмеженнями

Про це розповів голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медстрахування Михайло Радуцький в ефірі каналу «Україна 24».

Радуцький уточнив, що «локдаун не лікує ковід», однак дає можливість розірвати ланцюг поширення хвороби та перезавантажити медичну систему, дати їй відпочити.

«За словами міністра охорони здоров'я, наразі Україна має 52 тисячі спеціалізованих ліжок для прийняття хворих на COVID. Що стосується карантину вихідного дня, то він не дав очікуваного результату. Зараз в українських стаціонарах 27−28 тисяч ліжок вже зайняті. Якщо ця завантаженість буде зростати, якщо вона підскочить до 35−40 тисяч, то це перший показник, що треба вводити локдаун, бо система впаде, вона не витримає», — заявив Радуцький.

Читайте також: В уряді пояснили, що таке «інтелектуальний локдаун»

Депутат додав, що наразі невідомо, коли саме буде посилено карантин.

«Сьогодні точну дату я вам не можу сказати. За сім днів до введення локдауну, ми будемо знати», — зазначив він.

Що передбачатиме локдаун

За словами керівника комітету, під час локдауну всі офісні працівники мають перейти на дистанційну роботу. Працювати будуть лише об'єкти критичної інфраструктури — лікарні, АЕС, аптеки та маленькі крамниці. Все інше має бути зачинене, уточнив нардеп.

«Що стосується транспорту — я думаю, що міжнародне авіасполучення немає сенсу закривати. Бо ми для чого робимо локдаун? Щоб зменшити накопичення людей в якихось місцях. Якщо люди можуть собі дозволити поїхати десь на відпочинок (а на зимові свята у нас завжди ця традиція, люди виїжджали), то це перевага, хай їдуть, зменшимо концентрацію людей. Міжнародне авіасполучення я би залишив відкритим, а ось транспорт треба зупинити весь, окрім службового, аби люди могли дістатися на роботу навіть під час локдауну. Мають бути закриті ТРЦ, всі розважальні заклади, повинні бути обмеження на скупчення людей навіть на свіжому повітрі», — розповів Радуцький.

В обмеженнях Україна може використати досвід інших країн Європи, додав він.

Схожі новини